Scandal în ancheta educatoarei ucise în București. Trei polițiști de la Secția 7 au comis abateri grave și riscă să fie demiși

13 sept. 2021
7716 Afișari
Scandal în ancheta educatoarei ucise în București. Trei polițiști de la Secția 7 au comis abateri grave și riscă să fie demiși
Scandal în ancheta educatoarei ucise în București. Trei polițiști de la Secția 7 au comis abateri grave și riscă să fie demiși . Sursa foto: Identitatea Românească

Trei polițiști de la Secția 7, implicați în ancheta educatoarei ucise în București, sunt acuzați de abateri grave în acest dosar și riscă destituirea din funcție. Aceste detalii au ieșit la iveală în urma controlului solicitat de ministrul de Interne, Lucian Bode.

Trei polițiști de la Secția 7 din Capitală sunt cercetați disciplinar și riscă să fie destituiți din funcții din cauza unor abateri grave efectuate de aceștia în cadrul dosarului morții educatoarei din București ce a fost ucisă de fostul soț. Aceste nereguli au ieșit la iveală după ce ministrul de Interne, Lucian Bode, a dispus un control privind acest caz de crimă cu sânge rece, potrivit Antena 3.

Acuzații grave pentru trei polițiști implicați în dosarul educatoarei ucise. Despre ce este vorba

Potrivit sursei citate, cei trei polițiști au fost găsiți vinovați de o serie de abateri extrem de grave, ce nu sunt legate numai de dosarul cu pricina, ci și de nerespectarea mai multor atribuții de serviciu. Spre exemplu, aceștia nu au monitorizat cazurile de violență domestică și nu au luat măsuri de prevenire, și nici nu au întocmit ordine de protecție provizorii, măsuri elementare ce ar fi putut salva viața femeii, mai ales că vorbim despre un bărbat care are pe numele său 13 dosare și 5 ordine de restricție.

Iată toate abaterile ce au reieșit în urma controlului la Secția 7 de Poliție din București:

  • Nu au fost întocmite formulare de evaluare a riscului, în baza căruia pot fi emise ordine de protecție provizorii, atât în cazul educatoarei cât și în alte cazuri.
  • Nu au monitorizat cazurile de violență domestică și nu au dispus măsuri de prevenire a acestora
  • Conducerea secției 7 și șefului biroului de ordine publică nu au înregistrat lucrările și prelucrat acte normative din domeniu
  • Polițiștii nu foloseau camera de înregistrare de la piept, ci le opreau.
  • Fișa de intervenție nu era verificată de șeful de intervenție
  • Au existat 13 dosare deschise pe numele soțului educatoarei, în perioada 2012-2021 și 5 ordine de protecție
  • Nu au existat informări către presă. Biroul de presă al Secției 7 a informat un singur jurnalist. Nu s-au corectat informațiile vehiculate în presă. Nu s-a reacționat când presă a sesizat că nu a făcut poliția nimic. Trebuia să facă centru de informare în situații de criză. Nu s-a informat oportun și corect comunitatea.
  • Nu au fost semnate fișele de post de către personalul din cadrul serviciului de presă.
  • Nu au efectuat analiză de imagine

Ce pedepse riscă acum cei trei polițiști

Cei trei agenți de poliție vizați de ancheta solicitată de ministrul de Interne riscă mai multe pedepse pentru abaterile comise, cu diverse grade de gravitate.

Iată ce sancțiuni riscă aceștia, de la cea mai ușoară până la cea mai gravă, în ordine:

  • mustrarea scrisă;
  • reducerea salariului pentru funcția îndeplinită cu 5-10% pe o perioadă de 1-3 luni;
  • amânarea promovării în grade profesionale sau funcții superioare, pe o perioadă de 1-2 ani;
  • retrogradarea din funcție până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deținut;
  • suspendarea din funcție de la 1 la 3 luni, perioadă în care polițistul beneficiază numai de salariul corespunzător gradului profesional deținut;
  • destituirea din funcția publică avută.

Soțul educatoarei era un „cunoscut” al autorităților

Femeia găsită înjunghiată în propria locuință din București la mijlocul lunii august avea 48 de ani și era de profesie educatoare. Autoritățile îl consideră suspectul numărul unu pe soțul acesteia, mai ales din cauza trecutului tumultos și agresiv al acestora, dar și în urma mărturiilor date de vecini. Mai mult, cei doi se aflau în plin proces de divorț când femeia a fost găsită fără suflare.

Potrivit declaraților oferite de vecini, femeia ar fi acceptat să mai aibă o discuție cu fostul soț al acesteia chiar în apartament, deși aceasta avea un ordin de protecție împotriva sa.

De acolo, discuția a degenerat iar bărbatul a pornit un scandal care a culminat cu o bătaie, și, în cele din urmă, cu înjunghierea educatoarei. Scandalurile celor doi nu erau străine pentru vecini, care auzeau adesea certuri și țipete din spatele ușilor închise, însă nimeni nu s-ar fi gândit că va urma un final atât de tragic.

Au existat 10 sesizări la 112 din partea femeii în ultimele 7 luni. Educatoarea avea ordin de protecție, dar el venea acasă cu acordul ei. Ea făcea plângeri și apoi le retrăgea la scurt timp pentru că vedea că statul nu îi oferă ajutor și reclamațiile agravau relația dintre cei doi în loc să o ajute pe educatoare. Un fapt ce trebuie menționat este acela că agenții de la Secția 7 nu l-au audiat niciodată în sesizările făcute de soție.

De asemenea, și fiica de 17 ani a celor doi ceruse pe 20 iulie un ordin de protecție împotriva tatălui său, asta după ce acesta ar fi strâns-o de gât, ar fi ridicat-o pe peretele camerei și i-a adresat jigniri.

Cookies