Ședință cu scântei la Primăria Capitalei: Reconfigurarea Centrului, respinsă pentru neprofesionalism

de:
19 feb. 2014
13 Afișari
Ședință cu scântei la Primăria Capitalei: Reconfigurarea Centrului, respinsă pentru neprofesionalism

În Comisia de Urbanism a Primăriei Capitalei au fost discutate, miercuri, mai multe proiecte cuprinse în PIDU: transformarea zonei cu fântâni de pe Bd. Unirii în zonă pietonală și a Pieței Constituției în zonă de evenimente cu parcare în subteran, amenajarea spațiului de la Sala Palatului și construirea unei parcări în subteran, reconstruirea Podului Calicilor și a Podului Mihai Vodă, cu parcaje subterane, reabilitarea urbană a cartierului Rahova, dar și transformarea Piețelor Cantacuzino și Lahovary în zone de promenadă și loisir. Toate proiectele au fost însă aspru criticate de arhitecții din Comisie. 

Primul proiect prezentat, PUZ Parc Sfinții Apostoli – Podul Calicilor, prevede reconstruirea Podul Calicilor, dar și amenajarea unui parc cu spaţiu verde, arbori, alei pentru promenada și trotuare pentru plimbări cu bicicleta în zona Bisericii Domniţa Bălaşa, situată în spatele blocurilor din Piaţa Unirii, lângă Palatul de Justiţie. Sub parc este prevăzută și construirea unei parcări subterane.

Podul Calicilor va traversa râul Dâmboviţa, fiind situat în prelungirea strazilor Sfintii Apostoli pe malul drept si str. Selari pe malul stâng si va fi utilizat exclusiv pentru traficul pietonal si de biciclisti.

Proiectul a fost însă desființat de arhitecți. „Nu știți să faceți un PUZ de parcare! Nu vă dau eu lecții acum cum se face un PUZ de parc. Nu fac referire la calitatea proiectelor, dar noi trebuie să aprobăm planuri de urbanism. Care sunt zonele care se plantează?  Unde se plantează? Trebuie prezentate toate aceste informații”, a spus enervat arhitectul Tiberiu Florescu. 

Nemulțumiri a avut și președintele Comisiei de Urbanism. „Trebuia făcut un recensământ al locurilor de parcare, o analiză a fluxurilor de circulație la diferite ore. Trebuie văzut câte mașini parchează în zonă, câte ale angajaților Tribunalului, câte ale rezidenților, câte ale vizitatorilor. Proiectele trebuie tratate cu mai mare seriozitate. Cred că e o mică eroare de abordare „, a spus și arhitectul Sorin Gabrea. 

Nici PUZ Parc Izvor- Pod Mihai Vodă nu a fost pe placul membrilor Comisiei de Urbanism. Conform PIDU, podul Mihai Voda va fi reconstruit, iar la cele doua capete ale podului vor fi construite doua parcari subterane. De asemenea, la capătul dinspre Parcul Izvor va fi amenjat un amfiteatru verde, cu gradene. Sub acest amfiteatru va fi amenajată o zonă comercială, iar sub zona comercială o parcare subterană. De asemenea, aleile din Parcul Izvor vor fi modificate, iar în parc va fi realizat un mic lac. Proiectul prevede și realizarea unei piațete publice în spatele sediului Primăriei Capitalei. 

„Această piațetă de lângă Primărie este o aberație”, a spus arhitectul Bogdan Bogoescu.

„Eu apreciez proiectele, dar ce s-a gândit nu este pus cum trebuie pe hârtie, din punct de vedere urbanistic. Acestea sunt proiecte de arhitectură, nu de urbanism. Când proiectul va fi pus în aplicare este posibil ca licitația să fie câștigată de o altă firmă, iar dacă nu sunt reglementări urbanistice clare, tot ceea ce se prezintă astăzi aici și eu avizez poate fi schimbat”, a mai spus arhitectul Tiberiu Florescu. 

Bulevardul Unrii – trafic rutier cu o bandă pe sens și covor pietonal

Un alt proiect prezentat, miercuri, în Comisia de Urbanism, vizează transformarea Bd. Unirii, între Piața Unirii și Piața Constituției în zonă pietonală. Mai exact, axul central, unde se află fântânile arteziene va fi amenajat ca zonă pietonală și de promenadă. Fântânile arteziene vor fi modernizate, se va instala mobilier urban nou și cișmele, iar pe margine se vor amplasa pavilioane pentru cafenele și ceainării.

Mașinile vor avea la dispoziție doar câte o bandă pe sens, circulația rutieră fiind organizată în partea dreaptă a bulevardului (pe direcția Piața Unirii – Piața Constituției).

Potrivit proiectului și Piața Constituției va fi transformată în zonă de atracție și de petrecere a timpului liber, urmând ca în subteran să fie construită și o parcare.  „Piața Constituției va deveni o sufragerie urbană cu o fântână interactivă și un ecran ca la Viena pe care să poată fi urmărite diverse evenimente”, a explicat arh. Mario Kuibus de la Re-act Now Studio, unul dintre arhitecții care elaborează proiectele PIDU.

Nici acest proiect nu i-a încântat însă pe arhitecții din Comisia de Urbanism. „Cred că nu doar Piața Constituției, ci tot Bd. Unrii ar trebui să devină spațiu pentru spectacole. De asemenea, proiectul trebuie legat de Piața Unirii și de celalalt segment al Bd. Unirii, între Piața Unirii și Piața Alba Iulia. Iar modul în care acest bulevard pietonal se termină într-o stație de tramvaie mi se pare ridicol”, a spus arhitectul Bogdan Bogoescu. 

Cele șase proiecte nu au primit avizul preliminar de la Comisia de Urbanism, proiectanții fiind invitați să revină din nou cu PUZ-urile. „Vor trebui să revină cu noi proiecte în care să fie luate în considerare studii istorice, de circulație, proiecte care au fost deja aprobate sau avizate în zonele pe care ei le tratează. Totul va trebui făcut cu mai mult profesionalism”, a spus președintele Comisiei de Urbanism, arhitectul Sorin Gabrea. 

„Sunt unele proiecte care sunt în regulă, altele care pot fi amendate și altele care nu se pot face sub nicio formă. Sunt trei ani de când au apărut aceste proiecte. Ele trebuiau discutate în detaliu de mai demult”, a spus arhitectul Dan Marin. 

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Capitalei (PIDU) cuprinde 19 de proiecte cu 43 de subproiecte subconexe cu o valoare estimată la 200 milioane euro. El a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului București. Proiectele separate cuprinse în PIDU vor trebui avizate de Comisia de Urbanism și ulterior aprobate de CGMB pentru a fi puse în aplicare.

Reprezentaníi primăriei lucrează la studiile de fezabilitate, urmând ca în acest an proiectele să fie propuse pentru finanţare europeană. Cele care nu se vor încadra pentru finanțare europeană vor fi realizate cu fonduri de la bugetul local.

Citește și Centrul Capitalei devine pietonal. CUM VA ARĂTA

Cartierul Rahova capătă o nouă față și intră în circuitul turistic și pietonal. VEZI IMAGINI

Cookies