Șase elevi din București au creat ROM-2, al doilea satelit românesc. Când este programată lansarea în spațiu

16 aug. 2022
341 Afișari
Șase elevi din București au creat ROM-2, al doilea satelit românesc. Când este programată lansarea în spațiu
Șase elevi din București au creat ROM-2, al doilea satelit românesc. Când este programată lansarea în spațiu. Sursa foto: Mediafax

Șase elevi din București, cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, au pus bazele mini-satelitului ROM-2, al doilea satelit românesc. Acesta va fi lansat în spațiu anul viitor cu ajutorul unei rachete deținute de o companie scoțiană și va avea ca misiune principală capturarea de imagini cu Pământul.

Al doilea satelit românesc a fost creat de o echipă de șase tineri din București. Cei șase – cinci băieți și o fată, cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, sunt elevi la International Computer High School din București și au realizat de la zero proiectul satelitului. Acesta este un minisatelit de tip pocketqube, cu dimensiunile de 5x5x5 centimetri, este dotat cu o cameră de doi megapixeli și cântărește 250 de grame. Satelitul botezat „Space Sparrow” va avea ca misiune capturarea mai multor imagini cu Pământul, conform Mediafax.

Șase elevi din București au realizat al doilea satelit românesc. Când va fi lansat în spațiu

Echipa de elevi care a creat satelitul va merge să integreze minisatelitul în racheta care îl va purta în spațiu, pentru ca racheta să fie ulterior transportată la SpaceX pentru a se pregăti lansarea. Racheta Falcon 9 va decola în anul 2023, în cadrul unei misiuni de rideshare organizată de compania scoțiană Alba Orbital, companie care este specializată în producția de minisateliți/pocketqubes.

„Când am început să fiu interesat de nano şi sateliţi mici, acum mai bine de trei ani, am ştiut din start că trebuie să trimit şi eu unul creat de mine cândva. La început eram impresionat de cât de multă tehnologie poţi integra în aceste mici cuburi”, a declarat liderul echipei, Filip Buscu.

La adresa acestor tineri au sosit laude chiar și de la CEO-ul și fondatorul companiei scoțiene Alba Orbital, Tom Walkinshaw.

„E inspiraţional de-a dreptul să vezi elevi de 15 ani care să aibă ambiţie şi iniţiativă pentru a-şi lansa propriul obiect spaţial (…)PocketQubes oferă oportunităţi fantastice pentru educaţia STEM, întrucât barierele financiare în accesarea Spaţiului au devenit mai mici”, a declarat acesta.

Primul satelit românesc, denumit Goliat, a fost lansat în februarie 2012, la bordul navetei Vega, a Agenției Spațiale Europene. Acesta a avut dimensiunile de 10x10x10 centimetri și o greutate de 1kg și a fost construit de o echipă de fizicieni și ingineri care au pus bazele proiectului pe când erau studenți la Universitatea Politehnica din București și la Universitatea București.

CITEȘTE ȘI

„Locurile albastre de parcare” din București. Informații utile pentru șoferi, transmise de viceprimarul Capitalei

Imagini cu primele două intersecții supraînălțate din Sectorul 1. Clotilde Armand așteaptă feedback de la bucureșteni

Cum se schimbă parcarea în centrul Bucureștiului de astăzi. Află străzile unde o oră de parcare costă 10 lei

Cookies