Sașa, un băiețel din Ucraina rămas orfan, ajuns în România. Legislația de la noi nu permite adopția

15 mart. 2022
2555 Afișari
Sașa, un băiețel din Ucraina rămas orfan, ajuns în România. Legislația de la noi nu permite adopția
Sașa, un băiețel din Ucraina rămas orfan, ajuns în România. Legislația de la noi nu permite adopția

Povestea lui Saşa Reznicenko, un băiețel în vârstă de 9 ani din Ucraina care a rămas orfan și a ajuns în România. Sute de români au rămas impresionați de acest caz și își doresc să-l adopte, dar legislația nu permite acest lucru.

Sașa, un băiețel din Ucraina rămas orfan, ajuns în România

Sașa, alături de alți zeci de copii, au ajuns în România pe data de 4 martie 2022, la Complexul de Servicii Comunitare „Rază de Soare” aflat în orașul prahovean Băicoi, relatează observatorulph.ro.

Cuvintele rostite de băiețel au reușit să emoționeze comunitatea:

„Nu am mamă și nici tată, au murit. Acum, nu mai am nici țară”, a spus Sașa când a ajuns în România, potrivit sursei citate.

Mulți români au fost impresionați de povestea celui mic și au dorit să-l adopte, dar Protecţia Copilului declară că acest lucru nu este posibil.

Legislația de la noi nu permite adopția

Reprezentanții DGASPC Prahova (Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului) declară că legislația din România nu permite ca Sașa să fie adoptat de români, din cauză că băiețelul este cetățean ucrainean.

Băiețelul în vârstă de 9 ani rămas orfan se află în evidența DGASPC Prahova, alături de un grup de copii care provin din sistemul de protecție ucrainean.

Copiii sunt cetățeni ucraineni și nu pot fi adoptați, în conformitate cu legislația prevăzută în materia adopției din țara noastră. În prezent, pentru acești copii, se poate aplica doar procedura de adopție prevăzută de legislația din Ucraina.

Românii care își doresc să-l adopte pe Sașa nu o pot face deoarece băiețelul nu se află în evidența Registrului Național de Adopții din România și nici în evidența Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

În prezent, în țara noastră, doar copiii cetățeni români (pentru care s-a deschis procedura de adopție) pot fi adoptați.

Copiii din Ucraina care se află în evidența DGASPC Prahova, inclusiv băiețelul Sașa Reznicenko, beneficiază de o măsură de protecție specială, până „la schimbarea condițiilor care au determinat luarea acestor măsuri și nu putem aprecia când va avea loc această schimbare”, transmite Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova.

Cookies