Sarmale la cornet în București. Via Sarmașina

18 mart. 2022
3656 Afișari
Sarmale la cornet în București. Via Sarmașina
Sarmale la cornet în București. Via Sarmașina

E destul de simplu să pornești o ceartă între români. Îi întrebi care sarmale-s mai bune: alea în foi de varză sau alea în foi de viță?

Banii vin și pleacă, sarmalele sunt pentru totdeauna.

Mă rog. Pe lumea asta există două tipuri de oameni: ăia care au idei la băutură și ăia care pun în aplicare ideile venite la băutură. Eu fac parte din a doua categorie. Nimeni nu-i perfect. Dar măcar știu că nu sunt singurul. Deși nu-l cunosc personal pe Romică Romașcu, fondatorul, președintele AGA și CEO-ul businessului cu sarmale la cornet, rezonez cu nebunia sa (de la mine așa se vede) de a pompa câteva zeci de mii de euro într-un food truck cu sarmale. Adică, de ce nu? Banii vin și pleacă, sarmalele sunt pentru totdeauna.

Lăsând gluma deoparte, nu e de ici,  de colo să deschizi un food truck. Costă o căciulă de bani, deci indiferent când și cum ți-a venit ideea și decizia deschiderii unei astfel de afaceri, lucrurile trebuie puse bine în balanță. Despre businessul cu sarmale la cornet s-a tot auzit și văzut anul trecut, chiar în prime time, la Imperiul Leilor, unde Romică a fost cu gașca de prieteni din dotare ca să-i dea pe spate pe investitorii vieții cu super ideea lui: un food truck cu sarmale la cornet. Romică pare genul de om pe care ai senzația că-l cunoști de o viață, fără să-l fi văzut o secundă în viața ta. Stau și mă întreb acum de ce nu are propria sa emisiune TV despre…ce vrea el.

Sarmale la cornet, în curtea Mega Image Concept Store Băneasa

Food truckul cu sarmale poartă numele de Sarmașina și poate fi găsită (momentan) în parcarea Mega Image Băneasa, vis a vis de Ikea. Pe din afară, Sarmașina e un food truck ca toate celelalte, cu branding drăguț și un bucătar & vânzător tânăr. Tânăr și cu accent de moldovean. Ăsta e un semn bun. Dacă nici moldovenii nu fac sarmale bune…

Sarmașina. Asta hrănește, nu f***!

Sarmale vegetariene? Nu le mănâncă nici Dracu’!

Meniul cuprinde sarmale de vită, sarmale de porc, sarmale cu vită și porc, sarmale vegane și niște băuturi. Bucătarul rezident m-a informat asupra lipsei de sarmale vegane: “Bă, nu le mănâncă nici Dracu’!” Recunosc că am râs, dar dacă aș fi CEO-ul Sarmașina, mi-aș dori să atrag de partea mea publicul vegetarian/vegan, din ce în ce mai numeros și potent financiar. Așa zisele sarmale de post sau vegetariene pot fi extrem de gustoase dacă știi cum să le prepari. Bag mâna în foc că cel puțin 20% din publicul Decathlon/Mega Image/Ikea este vegetarian, deci o sursă consistentă de potențial venit.

Sarmale rulate și fierte chiar în Sarmașina

Sarmalele se prepară chiar în food truckul Sarmașina, nu le cară nimeni de nicăieri. Însuși bucătarul mi-a arătat mândru câte sarmale mai avea rulate, de pus la fiert, cât și oala cu sarmale de pe foc.

Am mâncat pentru tine de la Sarmașina:

Sarmale cu porc și vită | 25 lei

Sarmale cu hamon | 25 lei

Judecata de Apoi

Din capul locului, trebuie spus că, momentan, Sarmașina vinde doar sarmale în foi de varză. Cele în foi de viță sau alte variațiuni, cum ar fi ștevia spre exemplu, lipsesc cu desăvârșire. Pot înțelege chestia asta, mai ales că ștevia este sezonieră, iar vița de vie poate fi ațoasă dacă nu e tânără. Să zicem.

Sarmale la cornet

La fiecare sortiment am primit 5 sărmăluțe de dimensiune medie, așezate într-un cornet de mămăligă, cu o lingură de smântână (la cerere), un colț de ardei iute (tot la cerere) și niște mămăligă clasică pe fundul cornetului. Cornetul îl ții în mână și ai două opțiuni: poți băga direct botu’ la sarmale sau poți cere o furculiță. Eu am optat pentru furculiță.

Sarmalele de porc? Gustoase, bine fierte, sărate fix cât trebuie și extrem de bine rulate, adică nu se desfac când bagi furculița în ele.

Dar nu la fel de bune precum sarmalele cu hamon. Sarmale de calitate superioară. Aceleași sarmale gustoase de mai sus, însă cu gust intens de afumătură. Bestiale! Micuțe, delicate, pline sa savoare și gust, așa cum ar trebui să fie niște sarmale făcute cu simțul responsabilității.

Sarmale cu hamon. Sarmașina

În total, am basculat vreo 10 sarmale, pentru care am plătit 50 de lei. M-am săturat din două porții, astfel comentariul meu neprietenos este următorul: mi se par puține 5 sarmale pentru 25 de lei, sau poate că vorbește zgârcitul și fomistul din mine. Posibil.

Sarmale la cornet

Total Sarmașina: 50 de lei

Voi mai mânca Sarmale la cornet: Sigur. Sunt foarte bune. Sunt ce trebuie.

Și totuși, care sarmale-s mai bune: alea în foi de varză sau alea în foi de viță? Eu zic că cele mai bune sarmale sunt alea de la praznic.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Vrei să afli pe unde-am mai mâncat pentru tine? Uite niște linkuri cu idei:

Cookies