SĂRBĂTORI RELIGIOASE în data de 2 MARTIE. Ce sfinți pomenim astăzi

de:
02 mart. 2016
0 afișări
SĂRBĂTORI RELIGIOASE în data de 2 MARTIE. Ce sfinți pomenim astăzi

Sărbători religioase în data de 2 martie:

Ortodoxe
Sf. Sfințit Mc. Teodot, episcopul Chiriniei; Sf. Mc. Ishie

Greco-catolice
Sf. ep. m. Teodot al Cirenei

Romano-catolice
Sf. Angela a Crucii, călug.

Sfântul Teodot, pomenit în calendarul creștin ortodox la 2 martie, a trăit în timpul împăratului roman Liciniu (308-321).

Propovăduitor al Sfintei Scripturi prin mai multe cetăți a ajuns și în insula Cipru, unde a fost hirotonit episcop al cetății Cirene. A fost prins în timpul persecuțiilor și, refuzând să se lepede de Hristos, a fost chinuit cu cruzime, până și piroane i s-au bătut în picioare, fiind silit de ostași să alerge așa.

În tot acest timp în care a fost torturat s-a rugat la Hristos Dumnezeu. Mulți din cei care au văzut o răbdare ca a lui și cuvintele ce curgeau ca mierea, au crezut în Hristos și își băteau joc de idoli, iar pe stăpânitorul la poruncile căruia era atât de rău chinuit un om îl ocărau și numele lui Hristos îl preamăreau.

Aflând de aceasta guvernatorul a poruncit ca iarăși să fie aruncat în temniță, căci zicea el să nu înșele poporul cu fermecătoarele lui învățături.

Sfântul Teodot a rămas în închisoare până în anul 313, an în care împăratul Constantin cel Mare a dat edictul de la Milan, act prin care toți creștinii întemnițați și-au recăpătat libertatea. După aceasta și-a reocupat scaunul episcopal și după încă doi ani de slujire în acest scaun și-a sfârșit viața.

Cookies