SĂRBĂTORI 2015: TRADIŢII şi OBICEIURI de SFÂNTUL HARALAMBIE- 10 FEBRUARIE

de:
09 feb. 2015
0 Afișari
SĂRBĂTORI 2015: TRADIŢII şi OBICEIURI de SFÂNTUL HARALAMBIE- 10 FEBRUARIE

SĂRBĂTORI 2015: TRADIŢII şi OBICEIURI de SFÂNTUL HARALAMBIE- 10 FEBRUARIE

Conform volumului Tradiții și Obiceiuri românești, coordonat de editura Flacăra, SFANTUL HARALAMBIE este cel care are putere asupra ciumei, holerei și a morții, de aceea este bine ca sărbătoarea să fie ținută. Icoanele îl înfățișează pe acest sfânt ținând ciuma în lanț.

O legendă din Bucovina spune că SFANTUL HARALAMBIE a suferit foarte mult în timpul vieții. De aceea, înainte să moară, Dumnezeu i-a spus să își aleagă o răsplată. SFANTUL HARALAMBIE i-a întrebat pe oameni ce ar trebui să ceară și ei l-au rugat să ceară ciuma, care făcea pe atunci multe victime. Dumnezeu i-a dat-o, iar SFANTUL HARALAMBIE a legat-o cu un lanț și tot așa o ține și astăzi. Iar, când oamenii uită să-l sărbătorească, îi mai dă drumul pe Pământ.

SĂRBĂTORI 2015: TRADIŢII şi OBICEIURI de SFÂNTUL HARALAMBIE- 10 FEBRUARIE

Se crede că, dacă plouă în ziua dedicată SFANTULUI HARALAMBIE, atunci ploaia va continua timp de 40 de zile.

În unele regiuni ale țării, femeile coc un colăcel și îl rup în patru părți, pe care le aruncă spre cele patru puncte cardinale.

 În alte locuri, femeile se dezbracă și aleargă în jurul casei de trei ori: dimineața, la prânz și seara. În acest fel, se crede că duhurile necesare sunt ținute la distanță.

SĂRBĂTORI 2015: TRADIŢII şi OBICEIURI de SFÂNTUL HARALAMBIE- 10 FEBRUARIE

În această zi se face pomană pentru cei care nu au murit de moarte bună, iar coliva făcută se păstrează pentru a fi dată la păsări, dacă se îmbolnăvesc.

Orice om care ţine ziua de Sfântul Haralambie prin post şi nelucrare, va fi sanătos tot timpul anului.

În Transilvania, oamenii duc în această zi la biserică, mălai, grăunţe şi sare. După ce sunt binecuvântate de către preot, le dau ca hrană animalelor din gospodărie, pentru a fi sănătoase tot anul. Se păstrează însă o parte din această hrană a vitelor, ca leac pentru eventuale boli ale acestora.

CINE A FOST SFANTUL HARALAMBIE:

Conform creștinortodox.roSFANTUL HARALAMBIE a fost episcop in Cetatea Magneziei, din Asia Mica, Turcia de astazi, in vremea imparatului Septimu Sever (193-211).  Cand SFANTUL HARALAMBIE a implinit varsta de 113 ani a fost supus la diverse chinuri pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos. Potrivit traditiei, in timpul torturilor, mainile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfantului si au ramas acolo pana cand mucenicul a facut rugaciune. In fata acestei minuni, cei care il torturau s-au convertit la crestinism.

Mai tarziu, auzind imparatul cele petrecute cu SFANTUL HARALAMBIE, a poruncit sa fie adus in Antiohia. Aici a fost supus la alte chinuri: soldatii i-au legat barba in jurul gatului si l-au tras de ea pe drum; i-au infipt un piron de fier in trup, i-au ars fata si i-au jupuit pielea de pe trup. Insa, SFANTUL HARALAMBIE s-a vindecat in chip miraculos, prin darul lui Dumnezeu.

La cererea imparatului Sever, SFANTUL HARALAMBIE a facut multe minuni cu harul lui Dumnezeu: a vindecat un om posedat de un duh rau de 35 de ani si a inviat un tanar.

SFANTUL HARALAMBIE a fost condamnat la taierea capului cu sabia. In timpul rugaciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis si sfantul a vazut pe Hristos si pe ingerii sai. SFANTUL HARALAMBIE i-a cerut lui Dumnezeu sa aiba grija de locul unde vor ramane moastele sale, ca acel loc sa nu sufere niciodata de foame si de boli. Domnul i-a promis ca o sa-i indeplineasca dorintele si S-a ridicat la cer impreuna cu sufletul martirului Haralambie. A murit inainte de a fi executat. 

Cookies