SÂRBĂTORI 2015: SFÂNTUL TRIFON- 1 FEBRUARIE. TRADITII ŞI OBICEIURI de SFÂNTUL TRIFON

de:
02 feb. 2015
6 Afișari
SÂRBĂTORI 2015: SFÂNTUL TRIFON- 1 FEBRUARIE. TRADITII ŞI OBICEIURI de SFÂNTUL TRIFON

În ziua de 1 februarie, când este sărbătorit SFANTUL TRIFON, se practica o serie de rituri, cu scopul de a asigura protectia si fertilitatea livezilor de pomi fructiferi si a viilor. In vechime, viticultorii si pomicultorii tineau post in ziua de SFANTUL TRIFON si chemau preotul sa le stropeasca cu agheazma livezile si via, ca aceastea sa fie ferite de nerodire si de seceta sau grindina. 

TRADITII DE SFANTUL TRIFON- OBICEIURI DE 1 februarie

 In sudul Olteniei exista un ritual complex de pregatire a viei pentru noul sezon, cunoscut sub numele de Arezeanul (Taiatul) viilor. Pe langa acest obicei de taiere a corzilor de vita-de-vie, viticultorii aprindeau focuri la marginea plantatiilor si afumau via cu o carpa aprinsa, spre a feri via de patrunderea fortelor malefice, după cum informează creștinortodox.ro.

In zonele Banatului si ale Transilvaniei, in ziua de SFANTUL TRIFON barbatii ieseau in livezi si dupa ce curatau pomii ii stropeau cu apa luata in zori din izvoare si sfintita de preot. 

 Un alt obicei intalnit in aceasta zi era „scuturatul pomilor”. Cu topoarele in maini, barbatii loveau pomii la radacina, mimand taierea acestora:

„-Mai, pomule, face-i roade, ca de nu, eu te tai”.

Raspunsul era dat de un copil in varsta de 7-8 care simboliza „sufletul” pomului:

„- Lasa-ma, iarta-ma, nu ma lovi, nu ma taia, c-oi inflori si-oi rodi, cand vremea mi-a veni si de noroc ti-oi fi”.

TRADITII DE SFANTUL TRIFON- OBICEIURI DE 1 februarie

 O data ce ritualul de la vie era incheiat, viticultorii se indreptau in alai spre casa. Veneau spre casa purtand pe cap cununi facute din primele corzi taiate din vie. Acasa, viticultorii erau asteptati cu masa abundenta, semn ca astfel trebuia sa fie si productia viticola.

Se pare ca SFANTUL TRIFON a imprumutat si atribute ale zeului Dionysos, caci o cana cu vin ii era destinata spre a castiga bunavointa sa spre a apara viile si a obtine recolte bogate de struguri.

In Banat a existat un obicei, astazi pierdut, ca din varful dealurilor cu vii sa se rostogoleasca o roata aprinsa. Sensul obiceiului era de a fertiliza via si a indeparta de ea duhurile nefaste, printre care si iarna. 

Ziua de 1 februarie este numita in unele zone Ziua omizilor. In aceasta zi, unele gospodine sfinteau graul si porumbul pe care il aveau spre a fi semanat. Alte gospodine mergeau cu turte la musuroiul furnicilor si le spuneau: „Cum va dau eu de mancare, asa voi sa nu-mi mancati recolta!“.

Cine a fost Sfantul Mucenic Trifon

Sfantul Mucenic Trifon s-a nascut in anul 232, in localitatea Lampsac, din Frigia, Asia Mica, informează sursa citata. Astazi, aceasta regiune se afla in Turcia. Sfantul Trifon a fost crestin inca dintru inceput, avand harul Duhul Sfant de a izgoni demonii si de a vindeca diferitelor boli. Sfantul Trifon s-a aratat puternic mijlocitor catre Dumnezeu inca din timpul vietii, el ferind satul sau de la infometare, prin oprirea unei invazii de lacuste, doar cu puterea rugaciunii.

Pe cand avea 17 ani, Sfantul Trifon a scos de sub stapanirea diavolului pe fiica imparatului roman Gordian (238-249). Cu aceasta ocazie, dupa mai multe zile de post si rugaciune, sfantul le-a descoperit paganilor existenta diavolului. Astfel, la porunca sa, diavolul s-a aratat tuturor, in chip vadit, sub forma unui caine negru cu ochii ca de foc. Prin aceasta minune, sfantul a atras pe multi pagani la dreapta credinta in Iisus Hristos.

Dupa o vreme, stapanirea a fost preluata de imparatul pagan Deciu (250-253), care a inceput sa-i persecute fara mila pe crestini. Astfel, pentru ca propovaduia dreapta credinta fara nici o teama, la porunca dregatorului Acvilin, care era mai mare in Bitinia, Sfantul Trifon a fost prins si aruncat in temnita, in orasul Niceea.

Pentru credinta sa, Sfantul Trifon a indurat chinuri cumplite, precum citim in sinaxar: trupul i-a fost lovit cu toiege si ars cu foc; talpile i-au fost strapunse cu cuie si, iarna fiind, a fost fortat sa mearga descult; a fost legat de cai si tarat prin oras. Pe toate acestea tanarul Trifon le-a rabdat cu mult curaj.

Cookies