BAZAR

Sărbătoreşte 25 de ani de la victoria Stelei la Sevilla, în Centrul Vechi, şi poţi deveni scriitor publicat

Ia-ţi cu tine prietenii şi amintirile legate de Steaua şi de anii ’80 şi vino duminică în Margo Lounge&More. Organizatorii pun la bătaie proiecţia meciului. Intrarea e liberă, iar invitaţia e valabilă chiar şi pentru dinamovişti.

Finala Cupei Campionilor de pe 7 mai 1986 a fost momentul suprem de glorie al fotbalului românesc. După o serie de penaltiuri de infarct, Steaua învingea FC Barcelona într-o noapte care a fost magică nu doar pentru microbiştii înfocaţi, ci şi pentru românii de rând. Bombeul sub bară al lui Lăcătuş, “Apără Duckadam!”, “Suntem finalişti!” sunt încă frânturi de memorie care se reactivează în fiecare an în apropierea finalei jucate acum un sfert de secol.

De un sfert de secol, românii n-au mai gustat aşa performanţă sportivă, iar la cum arată fotbalul românesc în prezent, nici nu au motive să spere prea curând. Dar ne putem satisface parţial setea de victorie în Europa bând din cupa nostalgiei. Asta plănuim să facem duminică, la Margo Lounge & More.

Proiectul Noaptea Magică nu e doar despre fotbal. Niciodată fotbalul nu e doar fotbal, spun organizatorii. Fotbalul e personal, e social, e economic, e politic. NoapteaMagică.ro doreşte să pună bine la păstrare fotbalul cu emoţiile, mândria şi contextul acelor vremuri. Pentru asta, organizatorii evenimentului au stat de vorbă cu jucătorii din lotul lui Nea Imi, cu “tuşierii” care au trăit gloria de pe margine, fie ei jurnalişti, suporteri care au prins sau nu avionul de Sevilla sau simpli chibiţi de bodegă din tagma muncitorilor, intelectualilor, inginerilor, elevilor şi studenţilor. Dar şi cu dinamovişti, rapidişti sau alţi microbişti, care pot sau nu dormi noaptea de grija Stelei.

Toate aceste aduceri aminte culese de NoapteaMagică.ro sunt piperate cu gânduri pe care ne-am imaginat că marele Duckadam le-a avut când şi când în orele de dinainte şi de după paradele sale magnifice. Victoria Stelei n-a fost un eveniment doar pentru jucătorii acelei echipe legendare. Răcnetul de bucurie al eroului de la Sevilla a colorat cu tonuri de carnaval viaţa cenuşie a românilor  acelor vremuri, fie că erau muncitori, intelectuali, elevi, ingineri, studenţi sau chiar dinamovişti. De aceea întreabă organizatorii Nopţii Magice „Tu cum ai trăit-o?”. Cum ai petrecut noaptea magică din 7 mai 1986?

Scrie  povestea ta despre noaptea magică într-un comentariu la oricare dintre articolele de pe site (www.noapteamagica.ro), pe pagina de Facebook sau trimite-o pe adresa poveste@noapteamagica.ro.

Aceste amintiri se vor regăsi pe site în secţiunea Visul lui Adalbert. Cele mai bune povestiri ale fiecărei săptămâni vor fi recompensate cu un tricou Noaptea Magică şi vor ajunge într-un volum de povestiri. La finalul concursului, autorii celor mai bune 11 povestiri vor primi câte o copie a volumului cu autografe surpriză.

Ca să vă stimuleze inspiraţia, organizatorii au aranjat un peisaj optzecist cât mai complet. Au întregit emoţia cu imagini din meci, şlagare la modă, ba chiar şi un ziar-două de răsfoit. Au recreat cât am putut mai bine izul vremii, aşteptând şi partea voastră de memorie să se repună în funcţiune.

În acest carusel fotbalistic se află, alături de voi, o echipă pătimaşă de jurnalişti, antropologi, etnologi şi cineaşti care îşi însuşesc cel mai bine banalitatea expresiei “Fotbalul este mai mult decât un joc”.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button