ȘTIRI

SĂRBĂTOAREA FLORIILOR, 13 APRILIE: TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE FLORII. Ce să faci de FLORII

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE FLORII:

SĂRBĂTOAREA FLORIILOR este cunoscuta in Bucovina sub denumirea de Duminica Stalparilor. De FLORII, credinciosii praznuiesc intrarea Mantuitorului in Ierusalim.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE FLORII:– Obiceiul Lazaritelor

In popor se crede ca Lazar era un fecior tanar, fratele fetei care s-a casatorit cu Dragobete, Cap de Primavara. Potrivit traditiei, intr-o sambata Lazar a plecat cu oile la pascut, lasand-o pe mama-sa sa faca placinte. Urcand intr-un copac sa ia muguri pentru animale, isi aduce aminte de placinte. Se grabeste sa coboare, cade si moare.

Potrivit legendei ca Lazar ar fi murit de dorul placintelor, exista obiceiul ca in aceasta sambata, femeile de la tara sa faca ofranda de pomenire a mortilor impartind placinte de post.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE FLORII:– Obiceiul Lazaritelor

Din aceasta cauza, in ajunul sau sambata FLORIILOR, se efectua un ceremonial complex, numit LAZARITA, care era structurat dupa modelul colindelor. LAZARITA era un ceremonial la care participau numai fetele. „Una din fete, numita Lazarita, se imbraca in mireasa si colinda impreuna in fata ferestrelor caselor unde au fost primite.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE FLORII:– Obiceiul Lazaritelor

LAZARITA se plimba cu pasi domoli, inainte si inapoi, in cercul format de colindatoarele care povestesc, pe o melodie simpla, drama lui Lazar sau Lazarica: plecarea lui Lazar de acasa cu oile, urcarea in copac pentru a da animalelor frunza, moartea neasteptata prin caderea din copac, cautarea si gasirea trupului neinsufletit de catre surioarele lui, aducerea acasa, scaldatul ritual in lapte dulce, imbracarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci”.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE FLORII: – ramurile de salcie

In ziua de FLORII , oamenii merg cu ramuri de salcie la biserica, pentru a-L intampina tainic pe Hristos. Ele sunt sfintite si puse la icoane. Se credea ca nu e bine sa renunti la aceste ramuri daca nu au venit celelalte FLORII. Oamenii le puneau si pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodeasca. Exista credinta ca abia acum pomii prind putere sa rodeasca. De aceea, nu se plantau pomi inainte de FLORII, de teama ca acestia sa nu ramana fara rod.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE FLORII: – ramurile de salcie

In ziua de FLORII, stupii erau impodobiti cu ramurile de salcie sfintite, ca albinele sa se bucure de binecuvantarea divina.

In unele sate, matisorii erau aruncati in curte cand incepea sa bata grindina. Insa, ramurile de salcie aveau in principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE FLORII: – ramurile de salcie

Ramura de salcie sfintita era utilizata si in scopuri terapeutice. Oamenii inghiteau matisori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriti de diferite boli. Batranele se incingeau cu salcia ca sa nu le mai doara salele. Exista si obiceiul ca parintii sa-si loveasca copiii cu nuielusa de salcie, cand veneau de la biserica. Credeau ca asa vor creste sanatosi si intelepti.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE FLORII:

Cel care se impartaseste de FLORII are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta isi va pune cind se apropie de preot.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE FLORII:

Cu ocazia Mosilor de FLORII, femeiele coc placintele pe care le dau de pomana saracilor ca sa nu moara de dorul lor, asa cum a patit mama lui Lazar. Legendele spun ca oamenii care nu serbeaza ziua lui Lazar se vor umple de pistrui ca jidanii. 

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE FLORII:

De FLORII se aerisesc hainele si zestrea.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE FLORII:

Inaintea sărbătorii de FLORII, fetele mari din Banat si Transilvania obisnuiesc sa puna o oglinda si o camasa curata sub un par altoit. Dupa rasaritul soarelui sunt luate si le folosesc in farmecele de dragoste si sanatate. 

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE FLORII:

La miezul noptii DE FLORII se fierbe busuioc in apa. Se pune canafi de la prapurile folosite la inmormintarea unei fete mari iar dimineata fetele se spala pe cap cu aceasta fierutra, ca sa le creasca parul frumos si stralucitor ca fierle de la prapuri. Ce ramane se toarna la radacina unui par in speranta ca baietii se vor uita dupa ele, ca dupa un copac inflorit.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE FLORII:

In acelasi timp, daca cineva indrazneste sa se spele pe cap chiar in ziua de FLORII, fara apa descantata si sfiintita, risca sa albeasca.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE FLORII:

De FLORII, se dau citeva ramuri de salcie la vite ca sa manince, iar livezile si viile sunt impodobite ca sa dea roade bogate. 

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE FLORII:

Traditia mai spune ca asa cum va fi vremea de FLORII, asa va fi si in prima zi de Pasti. 

sursa: creștinortodox.ro


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button