BAZAR

SĂRBĂTOARE 7 DECEMBRIE: SFÂNTA FILOFTEIA. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA FILOFTEIA- 7 DECEMBRIE

SĂRBĂTOARE 7 DECEMBRIE: SFÂNTA FILOFTEIA. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA FILOFTEIA- 7 DECEMBRIE:

Pe 7 decembrie, Biserica ortodoxa o sărbătoreşte pe Sfanta Mucenita Filofteia, o sfanta de numai 12 ani. Aceasta a trait in sec. al XIII-lea, in sudul Dunarii. Moastele sale se afla, de la sfarsitul sec. al XIV-lea, la Curtea de Arges. In sedintele Sinodului BOR din 1950, s-a decis generalizarea cultului Sf. Filofteia de la Arges. Numele sau se traduce prin „iubitoare de Dumnezeu”, informează pagina sfanta-filofteia.ro.

Sfanta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor, a tinerilor şi a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească şi să aibă o viaţă liniştită.

SĂRBĂTOARE 7 DECEMBRIE: SFÂNTA FILOFTEIA. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA FILOFTEIA- 7 DECEMBRIE:

În tradiţia populară, Sfânta Filofteia este o soră îndepărtată a Sfântului Ilie. Astfel, ea mai este numită şi „aducătoarea de ploi”. Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaştele Sfintei pe timp de secetă, iar tradiţia spune că prin mijlocirea ei în faţa lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate. 

În ziua praznicului, nu se folosesc obiecte ascuţite în gospodărie, iar pâinea se rupe cu mâna la masă, informează bzi.ro.

Pentru cei care au murit în urma unei întâmplări ciudate, familia trebuie să se roage la icoana Muceniţei şi vor afla din ce cauză a murit acea persoană.

SĂRBĂTOARE 7 DECEMBRIE: SFÂNTA FILOFTEIA. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA FILOFTEIA- 7 DECEMBRIE:

În această zi, se împarte copiilor săraci hrană caldă, iar în acea gospodărie copiii vor fi ocrotiţi de boli şi de întâmplări dramatice.

Tinerele care vor să se căsătorească trebuie să ceară ajutorul Muceniţei Filofteia. Sunt de mare ajutor slujbele făcute timp de 40 de zile. 

Din informatiile cu privire la viata sa, cunoastem ca una din indatoririle Filofteiei era aceea de a-i duce mancare tatalui ei, care muncea la camp. Insa, Filofteia intalnea in drum multime de saraci si, fiind milostiva impartea din ea saracilor, atragand nemultumirea si reprosul parintelui. Intr-una din zile, tatal descopera fapta ei si orbit de furie scoate o barda pe care o avea la el si loveste pe fata la picior. Tanara Filofteia a fost grav ranita la un picior. In urma acestei rani si-a incredintat sufletul Domnului, la varsta de doar 12 ani.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button