SĂRBĂTOARE 6 DECEMBRIE: MOŞ NICOLAE. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL NICOLAE- 6 DECEMBRIE

de:
05 dec. 2015
13 Afișari
SĂRBĂTOARE 6 DECEMBRIE: MOŞ NICOLAE. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL NICOLAE- 6 DECEMBRIE

SĂRBĂTOARE 6 DECEMBRIE: MOŞ NICOLAE. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL NICOLAE- 6 DECEMBRIE: 

Conform volumului Tradiții și Obiceiuri Românești, coordonat de editura Flacăra, Sân Nicoară (Nicoară este cea mai veche variantă românească a numelui), cum i se zice în lumea tradițională, este mai degrabă un personaj mitologic, în jurul căruia s-au țesut legende diverse și uneori năstrușnice, cu vagi ecouri din culturi bisericești.

El ar fi, de fapt, al doilea sfânt făcut de Dumnezeu și ar sta de-a strânga acestuia. Sân Nicoară păzește Soarele, ca să nu plece și să lase lumea în beznă și frig, e bătrân, dar despre tinerețile lui unii zic că ar fi fost podar, iar alții că ar fi fost corăbier și pescar.

SĂRBĂTOARE 6 DECEMBRIE: MOŞ NICOLAE. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL NICOLAE- 6 DECEMBRIE: 

El ar fi oprit și apele Potopului pe vremea lui Noe. De altfel, e mai mereu ud și posomorât. Se pare că ipostaza mai vioaie de Moș Nicolae, cu obiceiul de a face daruri copiilor e o inovație orășenească, prefigurând dărnicia mai substanțială a lui Crăciun.

În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae are atribuţii străine de statutul său ierarhic: apare pe un cal alb, aluzie la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazanoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură, este iscoada lui Dumnezeu pe lângă Drac, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.

Mai veche decât tradiţia darurilor pentru cei cuminţi este însă tradiţia pedepsirii copiilor neascultători cu nuieluşa lăsată în încălţările lor în noaptea de 5/6 decembrie. Iar, ca sfânt, Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Conform tradiţiei creştine, el îi pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini. 

Obiceiurile de Sfântul Nicolae nu sunt insa  foarte numeroase: se serbează pentru ajutor la boli şi mai ales lovituri, se fac praznice pentru morţii care au murit brusc, iar fetele fac rugăciuni pentru noroc în căsătorie.

SĂRBĂTOARE 6 DECEMBRIE: MOŞ NICOLAE. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL NICOLAE- 6 DECEMBRIE: 

Ziua de Sfântul Nicolae ne arată şi cum va fi vremea pe timpul iernii: „Când vine Sân-Nicoară cu calul alb, adică aduce neaua cu sine, atunci aduce şi iarna grea, care se înfrânge la Sânt-Ion”, informează rtv.net.

Pentru zonele ce păstrează tradiţia colindatului, în special în Transilvania, Sfântul Nicolae este patronul cetei de tineri, la această dată ei întrunindu-se pentru alegerea conducătorului şi a celorlalte roluri. Apoi, seara, ceata merge să îi colinde pe cei care se numesc Nicolae.
De Sfântul Nicolae se pune în apă o crenguţă de măr, iar dacă aceasta înfloreşte până la Anul Nou, Moş Nicolae îţi iartă păcatele.


Cookies