BAZAR

SĂRBĂTOARE 27 DECEMBRIE: SFÂNTUL ŞTEFAN. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL ŞTEFAN

SĂRBĂTOARE 27 DECEMBRIE: SFÂNTUL ŞTEFAN. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL ŞTEFAN:

Peste 450.000 de romani isi serbeaza onomastica de Sfantul Stefan, cei mai multi fiind barbati – 330.256, iar cele mai raspandite nume sunt Stefan, Stefania si Istvan.

In total, 450.901 romani isi serbeaza onomastica in a treia zi de Craciun. Barbati sunt 330.256, purtand numele: Stefan (276.406), Istvan (33.410), Fanel (8.677), Fanica (5.389), Stefanel (3.396), Stefanut (2.360), Fanuta (52), Fane (562) si Stefanus (4).

Si 120.645 de femei poarta nume derivate din Stefan, cele mai multe numindu-se Stefania (88.378), Stefana (21.944), Fanica (8.951), Fanuta (1.040) si Fana (332).

SĂRBĂTOARE 27 DECEMBRIE: SFÂNTUL ŞTEFAN. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL ŞTEFAN:

O veche tradiţie, ţinută de SFANTUL STEFAN, se referă la icoana care-l înfăţişază pe mucenicul martir: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă în casa lor o icoană cu SFANTUL STEFAN, sfinţită în această zi.

Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.

 În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui SFANTUL STEFAN. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe SFANTUL STEFAN, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

De asemenea, de SFANTUL STEFAN, se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească, scrie click.ro.

SĂRBĂTOARE 27 DECEMBRIE: SFÂNTUL ŞTEFAN. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL ŞTEFAN:

 Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe SFANTUL STEFAN prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.

 În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie.

CINE A FOST SFANTUL STEFAN:

SFANTUL STEFAN era de neam ales si provenea din semintia lui Avraam. In limba greaca, STEFAN inseamna „coroana” si se refera atat la ravna de care acesta a dat dovada in a face cunoscuta lucrarea lui Iisus Christos cat si la faptul ca el, Sfantul, este primul dintr-un nesfarsit sir de martiri din lumea crestina, scrie ziare.com.

Misiunea SFANTULUI STEFAN era aceea de a demonstra ca Iisus Christos este Mesia, cel prezis de prooroci in Vechiul Testament. Datorita ravnei si credintei sale, Dumnezeu l-a invrednicit cu puterea de a savarsi minuni si de a arata semne mari in popor.

SFANTUL STEFAN: Avand harul divin al minunilor, care-i insoteau adesea propovaduirile, SFANTUL STEFAN a starnit mania evreilor, care l-au chemat la judecata in fata Sinedriului, un tribunal la vechii evrei, acuzandu-l de blasfemie, ca huleste si ca strica Legea lui Moise. Trebuie stiut ca, la acea vreme, blasfemia se pedepsea cu moartea.

In fata Sinedriului, SFANTUL STEFAN si-a prezentat argumentele sale solide din scripturi cum ca Legea se implineste prin Christos, adica prin Mesia, cel prezis de profeti, dar din pacate, nu a reusit sa-i convinga pe judecatori. SFANTUL STEFAN a fost alungat din cetate si lovit cu pietre.

SFANTUL STEFAN: Prabusit sub povara bolovanilor aruncati cu dusmanie asupra lui, SFANTUL STEFAN a avut totusi puterea ca, inainte de a muri, sa ceara iertare pentru ucigasii lui: „Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta!”


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button