SĂRBĂTOARE 18 OCTOMBRIE: SFÂNTUL LUCA (LUCINUL). Tradiţii şi obiceiuri de SF. LUCA:
Pe 18 octombrie este sărbătorit SFÂNTUL LUCA, sărbătoarea fiind cunoscută şi sub numele de Lucin. Conform tradiţiei, oamenii aveau mai multe obiceiuri menite să determine îndepărtarea lupului din preajma turmelor de oi. Era interzisă scoaterea gunoiului și a cenușii din vatră, pentru ca lupii să nu găsească cărbuni aprinși, care le-ar fi favorizat fecunditatea. De asemenea, în ziua cu pricina nu se pronunța cuvântul lup, termenul fiind înlocuit cu cel da gadină. Erau sistate totodată și activitățile ce implicau prelucrarea lânii și a pieilor de oi. Aceste practici populare se intersectau cu cele religioase, întrucât oamenii țineau post negru pentru a fi feriți de lupi.
SĂRBĂTOARE 18 OCTOMBRIE: SFÂNTUL LUCA (LUCINUL). Tradiţii şi obiceiuri de SF. LUCA:
Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca este cel de la care avem cea de-a treia Evanghelie şi Faptele Apostolilor – a cincea carte a Noului Testament. Sfântul Luca era originar din Antiohia Siriei, fiind un om cu o aleasă educaţie, de profesie medic. Era un bun cunoscător al filosofiei, dar şi un talentat artist plastic. Toate aceste talente avea să le pună în mod strălucit în slujba credinţei creştine. În căutarea adevărului, el ajunge la Ierusalim unde Îl cunoaşte pe Iisus. Apropierea de EL i-a schimbat cu totul destinul căci, de la vindecarea trupească a pacienţilor săi, Luca avea să se dedice cu totul celor spirituale.
Sfantul Apostol Luca a fost un sirian vorbitor de limba greaca care a trait in orasul grecesc Antiohia, in vechea Sirie. Cea mai veche marturie despre acesta se afla in Epistola catre Filimon a Sfantului Apostol Pavel, unde gasim scris: „Luca, cel impreuna lucrator cu mine” (versetul 24).
SĂRBĂTOARE 18 OCTOMBRIE: SFÂNTUL LUCA (LUCINUL). Tradiţii şi obiceiuri de SF. LUCA:
Sfantul Luca mai este mentionat si in alte locuri din epistolele pauline, precum in Epistola a doua catre Timotei (4, 11) si in Epistola catre Coloseni, unde este numit „Luca, doctorul cel iubit” (4, 14).
Luca a fost de profesie medic, lucru marturisit atat de Sfanta Scriptura, cat si de intreaga Sfanta Traditie. Nascut in Antiohia, el a devenit ucenic al Sfantului Pavel, caruia i-a si urmat pana la moarte. Despre el se spune ca nu a fost casatorit si ca a murit la varsta de 84 de ani, in Boetia.