BAZAR

SĂRBĂTOARE 16 IANUARIE: SÂNPETRUL LUPILOR. Tradiţii şi obiceiuri de SÂNPETRUL DE IARNĂ

SĂRBĂTOARE 16 IANUARIE: SÂNPETRUL LUPILOR. Tradiţii şi obiceiuri de SÂNPETRUL DE IARNĂ:

Conform volumului Tradiții și Obiceiuri românești, coordonat de editura Flacăra, se spune că, la începutul lumilor, câinii și lupii umblau împreună. Când diavolul a vrut să-i ațâțe împotriva lui Dumnezeu, câinii nu ar fi acceptat. De atunci, câinii au rămas ființele lui Dumnezeu, iar lupii- ai Necuratului.

SANPETRUL LUPILOR este o sărbătoare care se ține pentru ca lupul să nu facă pagube, iar oamenii să fie feriți de boli, arsuri și dăunători. Legenda spune că, în această zi, lupii se strâng în haite de urlători (loc de trecere al lupilor), unde încep să cânte, invocându-și divinitatea- pe SÂNPETREUL LUPILOR– să vină pentru a împărți prada ce li se cuvine pentru un an de zile. 

SĂRBĂTOARE 16 IANUARIE: SÂNPETRUL LUPILOR. Tradiţii şi obiceiuri de SÂNPETRUL DE IARNĂ:

SANPETRUL sosește la miezul nopții, pe un cal alb și împarte fiecărui lup câte o oaie, un miel sau o căprioară, lupii urmând să nu se atingă decât de darul primit.

Se zice că un om curios din fire s-ar fi dus odată în pădure, să vadă și el cum se adună lupii. La sfârșitul adunării, a venit și un lup șchiop, rugându-l pe  SANPETRUL LUPILOR  să-i dea și lui ceva. Cum nu mai rămăsese nimic,  SANPETRUL i l-a dat pe omul ascuns în copac. De atunci, oamenii nu mai au curajul să iasă la pădure în noaptea de Sânpetrul Lupilor.

 Această sărbătoare este considerată miezul iernii, momentul în care se înmoaie gerul iernii și se fac pregătirile pentru muncile de primăvară.

SĂRBĂTOARE 16 IANUARIE: SÂNPETRUL LUPILOR. Tradiţii şi obiceiuri de SÂNPETRUL DE IARNĂ:

În această zi nu se toarce, nu se piaptănă, nu se împrumută și nu se dă din casă. Femeile nu lucrează lână, ca să nu le mănânce lupii oile. Nu se gătește carne, dar se mânâncă plăcinte. Despre cine nu mânâncă plăcinte în ziua aceastase spune că se va rătăci în călători.

 Înainte de SANPETRUL LUPILOR, taranii lasau o noapte intreaga niste pietre albe pe pragul casei, pe ca­re a doua zi le asezau pe pragul bisericii, sa calce preotul peste ele. Apoi, le aduceau acasa si in ziua sărbătorii le puneau in grajd, sa le apere vitele de lupi peste an.

Tot azi era interzisa aruncarea cenusii din vatra, deoarece carbunii aprinsi, odata gasiti de lupi, le-ar putea stimula fecunditatea. Celelalte interdictii, exceptand-o pe aceea a pronuntarii numelui animalului-totem pentru a nu-l invoca, le priveau in special pe femei.

 Femeile nu aveau voie, in ziua de SANPETRUL LUPILOR, sa-si descurce parul pentru ca padurea, la randul ei, sa incurce cararile lupilor. Oamenii nu aruncau gunoiul din casa, nu coseau si nu impleteau. In schimb, legau simbolic ochii si gura lupului prin inclestarea dintilor metalici de la pieptenii de scarmanat lana si prin chituirea gurii sobei.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button