FIT CITY

Şapte români s-au infectat cu virusul West Nile în ultima săptămână. Unul a decedat

Doi dintre pacienţii care s-au infectat în ultima săptămână cu virusul West Nile sunt din Bucureşti, doi sunt din Galaţi, iar restul sunt din Constanţa, Giurgiu şi Olt.

În total, în cursul acestui an 65 de români s-au infectat cu virusul West Nile, dintre care şase au murit.

De la începutul anului până acum, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu West Nile au fost înregistrate în Municipiul Bucureşti (14), Brăila (12), Galaţi (şase persoane infectate), Ilfov (cinci îmbolnăviri), Ialomiţa (cinci cazuri de infecţii cu West Nile), Iaşi (patru îmbolnăviri), Bacău, Dolj, Olt – câte trei cazuri de infecţie cu West Nile, în Giurgiu şi Prahova – câte două cazuri de îmbolnăvire, Constanţa, Mehedinţi, Mureş, Tulcea, Teleorman, Vâlcea – câte un caz.

Medicii recomandă românilor:

-să folosească substanţe chimice repelente de ţanţari;
-să folosească plase de protecţie în locuinţe;
-să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor;
-să îndepărteze recipientele de apă stătută Şi gunoiul menajer.

Febra West Nile este o boală produsă de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a acestei infecţii la om este prin înţepătura de ţânţar. Ţânţarii se infectează cu West Nile de la păsări infectate cu acest virus.

Perioada de incubatie a infecţiei cu virus West Nile la om este cuprinsă între 3-15 zile de la înţepătura unui ţânţar infectat.
Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice. În 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe uşoare, în general caracterizate prin debut brusc cu febră, cefalee, dureri, stare de rău, lipsa poftei de mâncare, greţuri şi vărsături.
O mică parte dintre pacienţi pot prezenta fenomene eruptive cutanate. Boala poate dura între 2-5 zile. În mai puţin de 1% dintre cazuri pot apărea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalita sau mielita, în general asociate cu febra.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button