Şapte firme de asigurări, obligate de ASF să recalculeze tarifele RCA

de:
24 feb. 2016
0 Afișari
Şapte firme de asigurări, obligate de ASF să recalculeze tarifele RCA

„Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a hotărât ca societăţile de asigurare Generali, Groupama, Allianz – Ţiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins să reanalizeze metodele actuariale şi ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA, să justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi să notifice la ASF noile tarife rezultate împreună cu notele de fundamentare şi bazele de date utilizate pentru calcule”, precizează ASF într-un comunicat. 

CITEŞTE ŞI O nouă regulă la asigurările RCA: Constatarea daunei, în maxim 5 zile de la notificare

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a introdus un articol nou care obligă firmele să facă constatarea daunei în maximum cinci zile din momentul în care au fost notificate. Consiliul ASF a aprobat, de asemenea, modificarea normelor RCA astfel încât asigurătorii din domeniu să nu mai fie obligați să aibă unități în toate județele, ci doar reprezentanți pentru constatarea și lichidarea daunelor.

Conform sursei citate, decizia vine în urma unor controale efectuate de către inspectorii ASF la societăţile de asigurări care emit poliţe RCA.

„Concluzia de ansamblu a controlului a fost că societăţile de asigurare respectă principiile actuariale general acceptate. Echipele de control au constatat o serie de abateri, precum: utilizarea unor segmente de risc pentru care asigurătorii nu au prezentat valori estimate ale frecvenţei daunelor sau ale daunei medii, utilizarea unor segmente de risc neomogene, probleme legate de calitatea şi corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de prima tehnică rezultată din calculul actuarial”, menţionează ASF.

Conducerea ASF a fixat asigurătorilor un termen de 30 de zile pentru remedierea deficienţelor identificate. Măsura ASF vine după ce mai multe asociaţii de transportatori s-au plâns că tarifele RCA au crescut nejustificat, chiar şi de câteva ori, de la începutul acestui an.

Schimbare radicală pentru șoferi la încheierea unei polițe RCA

Șoferii care vor dori să cumpere RCA doar pentru o lună, vor trebui să încheie un contract-cadru cu firma de asigurare în baza căruia va fi apoi încheiată polița RCA.

Cookies