Săptămâna viitoare se decide soarta Parcului Herăstrău. 7 hectare ar putea să dispară

de:
12 feb. 2015
8 Afișari
Săptămâna viitoare se decide soarta Parcului Herăstrău. 7 hectare ar putea să dispară

Soarta Parcului Herăstrău se decide pe 17 februarie la Curtea de Apel București. Primarul General Sorin Oprescu s-a referit și el la procesul ce se va concluziona săptămâna viitoare: „Cele sapte hectare din Parcul Herastrau trebuie sa revina in proprietatea Primariei Capitalei. Marti, la Curtea de Apel Bucuresti se va decide daca bucurestenii isi vor primi inapoi terenul pe care Carol 1 l-a lasat mostenire.Lupta impotriva ilegalitatilor comise de diferite persoane pe spatiul verde al Capitalei am inceput-o din primul mandat al meu, multe terase ilegale au fost demolate in locul lor fiind amenajate locuri de joaca pentru copii. Pe locul fostei terase Fitze, amenajata ilegal in Parcul Herastrau, in zona Soseaua Nordului, Primaria Capitalei a construit un loc de joaca pentru copii. Am demonstrat ca se poate. Sper ca marti, Curtea de Apel Bucuresti sa faca dreptate, luand in calcul documentele pe care le-am depus la dosar, de-a lungul anilor, care atesta faptul ca terenul respectiv este domeniu public” -a declarat Sorin Oprescu. 

De nouă ani, reprezentantul secţiei de Yachting a Clubului Sportiv Sportul Studenţesc, Liviu Doară, se luptă în instanță pentru anularea Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra a 7 ha din Parcul Herăstrău, emis de către Ministerul Tineretului și Sportului în favoarea BTT, dar și a contractului de vânzare-cumpărare prin care BTT a înstrăinat cele 7 hectare către Domino 94 Impex (62.722,44 mp) și SC NIK IMPEX SRL (diferența până la 7 ha). Acţionarii firmei Domino 94 Impex SRL , care a primit cea mai mare parte a terenului de pe malul lacului Herăstrău, sunt: Ion Petre (5%), Olimpia Ulrich (45%) şi Mihaela Carmen Finiş (50%). Carmen este soţia lui Bartolomeu Finiş, controversat om de afaceri, apropiat al lui Dorin Cocoş şi Alexandru Bittner.

Soarta celor 7 hectare din Parcul Herăstrău a fost schimbată în 1999 când Ministerul Tineretului si Sportului, condus la acea vreme de Crin Antonescu, a emis in favoarea SC Biroul de Turism si Tranzactii SA (SC BTT SA) un certificat de atestare a dreptului de proprietate (Seria M 15, nr.0053) pentru terenul în suprafață de 69982,40 mp situat pe Soseaua Nordului nr.7-9, sector 1, în incinta Parcului Herastrau.

Certificatul a fost emis ilegal, susține Liviu Doară, ministerul încălcând două condiții esențiale. „Pentru a se putea emite Certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra celor 7 ha trebuiau respectate cumulativ 2 condiții impuse de HG nr.834/1991 și anume: terenul să se afle în patrimoniul societății comerciale la data înființării și să nu aparțină domeniului public. Niciuna din condiții nu a fost respectată. În Raportul de Evaluare a obiectivului BTT-HERASTRĂU, întocmit de Autoritatea Națională pentru Turism, raport care prezintă situația patrimoniului la 31.10.1999, se arată că cele 7 ha aparțin domeniului public al Municipiului București, administrat de Primăria Municipiului București și dat în folosință către BTT”, a declarat pentru B365.ro, Liviu Doară. 

Mai mult, MTS nu putea emite certificate de atestare a dreptului de proprietate în favoarea BTT. Direcția de Patrimoniu a Ministerului Tineretului și Sportului specifică clar într-un referat întocmit la 15 martie 2000 că „acest minister nu reprezinta minister de resort pentru SC BTT SA si in consecinta nu poate emite certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor in favoarea acestei societati”. Potrivit aceluiași raport,  ministerul nu a cunoscut si nu cunoaste patrimoniul societatii, precum si situatia juridica a terenurilor pentru care se cer certificate de atestare a dreptului de proprietate privata.

Cu două luni înainte de a fi împroprietărit de MTS, BTT începe înstrăinărea celor 7 ha din Parcul Herăstrău

BTT a devenit proprietar al celor 7 hectare de teren pe 22 decembrie 1999. Cu toate acestea, cu două luni înainte, pe 23 septembrie 1999 încheia deja un contract de asociere în participațiune cu Domino 94 Impex în vederea dezvoltării unui program de investiții și a exploatării în comun a activelor Bazei BTT Tenis Club Herăstrău. Conform contractului, BTT venea cu activele-clădiri și cu terenul aferent acestora, iar Domino 94 Impex contribuia cu suma de 100.000 de dolari. 

La scurt timp de la  încheierea contractului de asociere în participațiune, SC Domino 94 Impex SRL dă în judecată BTT și solicită Judecatoriei Sectorului 1 să oblige BTT să-i vândă activul deținut în baza Contractului de asociere. Procesul se derulează în mare viteză. La primul termen al procesului, SC BTT SA nu se prezintă, iar Judecătoria Sectorului 1 dă câștig de cauză SC Domino 94 Impex SRL. SC BTT SA nu atacă sentința, iar aceasta rămâne definitivă și irevocabilă prin neapelare. 

Prin sentința civilă nr. 11137/12.06.2000 a Judecatoriei Sector 1, BTT a fost obligată să vândă în rate, la pretul de 5.285.932.000 lei, activul deținut prin contractul de asociere. Prețul a fost stabilit în urma unui raport întocmit de Autoritatea Națională pentru Turism. În același raport se precizează referitor  la situatia juridica a terenului, că „terenul aferent bazei de sport si agrement BTT Herastrau este domeniu public administrat de Primaria Municipiului Bucuresti. SC BTT SA a preluat in mod gratuit, pe o perioada nedeterminata”.

BTT vinde și terenul din Parcul Herăstrău, deși decizia instanței nu prevedea vânzarea terenului

Instanța a obligat BTT să vanda doar activele – clădiri din contractul de asociere nu și terenul aferent acestora. Cu toate acestea, prin contractul de vânzare-cumpărare din 20 iulie 2000, SC BTT SA s-a obligat sa îi vândă Domino 94 Impex si terenul aferent activelor dupa efectuarea unei expertize care sa stabileasca valoarea terenului. Ulterior, pe 28 iulie 2003 a fost încheiat contractul de vanzare – cumparare prin care terenul de de 62.722, 44 mp, situat Soseaua Nordului 7-9 , sector 1 ajunge la Domino 94 Impex.

Secţia de Yachting a Clubului Sportiv Sportul Studenţesc a cerut în instanță anularea contractului de vânzare-cumpărare, dar și a certificatului de atestare a dreptului de proprietate. Procesul a fost intentat în ianuarie 2006 însă nici acum nu s-a încheiat, dosarul aflându-se la Curtea de Apel în faza de atac al recursului, recurs declarat de clubul de Yachting. 

Din 2009, clubului de Yachting i s-a alăturat în proces și Primăria Capitalei, aceasta dobândind calitatea de intervenient accesoriu. Pe terenul respectiv a funcționat ilegal clubul Le Gaga, desființat, de altfel, în urma unei decizii judecătorești obținute de Primăria Capitalei, în 2011.

În 2012, magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au decis să numească trei experţi tehnici judiciari, care să constate dacă terenul se află sau nu în Parcul Herăstrău. Deşi terenul se află chiar pe malul de nord al lacului Herăstrău, experţii au concluzionat că în 1999 când a fost emis certificatul de proprietate „terenul  nu făcea parte din Parcul Herăstrău ci era învecinat cu acesta, fiind proprietatea BTT SA”. Asta deși un raport din 2000 preciza că terenul este domeniu PUBLIC administrat de Primaria Municipiului Bucuresti, preluat in mod gratuit de BTT, pe o perioada nedeterminata.

Ultimul termen în proces va avea loc pe 17 februarie 2015. „Dacă vom pierde acest proces, Primăria Capitalei va porni o nouă acțiune în instanță pentru revendicarea terenului. Asta ne-a spus primarul general, Sorin Oprescu”, a încheiat Liviu Doară. 

Clubul de Yachting Herăstrău a depus plângeri penale și la DNA. Prima a fost depusă în 2006. La sfârșitul lui 2014 a fost depusă și a doua plângere. 

Cookies