Săptămâna prevenirii criminalității a debutat luni. Ce evenimente sunt organizate în Capitală

de:
30 sept. 2013
0 Afișari
 Săptămâna prevenirii criminalității a debutat luni. Ce evenimente sunt organizate în Capitală

Scopul evenimentului este de a educa cetățenii, reactivându-le spiritul civic, pentru a se proteja împotriva criminalității, dar și pentru a-i ajuta pe cei aflați în pericol.

Programul „Săptămânii prevenirii criminalității 2013”

Luni, 30 septembrie 2013 –  Ziua prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, 

La ora 10,00 a fost organizată o conferinţe de presă de lansare a evenimentului, la sediul Federaţiei Române de Rugby, unde au fost prezentate:

– evenimentele ce vor fi desfăşurate în cadrul „Săptămânii prevenirii criminalităţii”

– activităţile în cluburile „gândirefresh” desfăşurate în vacanţa de vară, printre care se numără şi „parada ţinutelor recomandate de elevi tinerilor” (acestea au fost create de elevii de la Liceul Tonitza cu sprijinul Mod Conf). Parada a fost cu o propunere privind uniforma de poliţie.

– demonstraţie de rugby tag făcută de liceenii din cluburile „gandirefresh”.

Poliția Capitalei organizează mai multe proiecte pentru copii, pe grupe de vârstă. Pentru grupele preșcolare și clasele 0-4, este organizat proiectul „Sfaturi mari pentru cei mici”, unde prin desene animate copiii sunt învățați ce este tâlhăria, furtul sau alte infracțiuni.  

Proiectul „Unde-i lege, nu-i tocmeală”, elevilor de gimnaziu și liceu le este explicată legislația. 

Marţi, 1 octombrie 2013 – Ziua prevenirii violenţei în familie – ora 10,00-14,00.

Toate cele 26 de secţii de poliţie şi sediul central vor amenaja birouri de relaţii cu publicul şi proximitate în faţa secţiilor de poliţie. Cetățenii vor putea discuta direct cu organele de Poliție.

Serviciul de Prevenire va amenaja acest birou în Centrul Vechi, iar organizaţiile de profil, ANAIS, ADRA, SENSIBLU vor dota birourile cu materiale de informare.

În Centrul Vechi urma să fie prezentată şi o piesă de teatru, pe baza unui caz real, o victimă care este internată în prezent în unul dintre adăposturile ONG. Dar având în vedere că în București s-a anunțat cod portocaliu de ploi, piesa va fi organizată în Pasajul de la Universitate ( începând cu ora 10.00).

Acţiunii Poliţiei Capitalei i s-a alăturat şi Alexandra Stan. „Nu bate, mai bine cântă!” este mesajul pe care aceasta îl transmite tinerilor prezenţi în Centrul Vechi.

„Poliția Capitalei are o campanie care se numește Ordinul de protecție. Legea s-a schimbat anul trecut, astfel că ne-am simțit datori să anunțăm potențialele victime, dar și potențialii agresori despre faptul că legea s-a înăsprit, că există un instrument menit a proteja viața, ordinul de protecție. De asemenea, vă asigur că instruirea de care au beneficiat cei 200 de polițiști precum și modul în care ei s-au organizat intern face aproape imposibilă greșeala asupra punerii în aplicare a ordinului de protecție”, a explicat comisarul șef Gratiela Văduva.

Miercuri, 2 octombrie 2013 – Ziua prevenirii furturilor din locuinţe -ora 10,00-17,00  

La conferința de presă de luni, comisarul sef de politie, Gratiela Văduva, a anunțat că, în cazul în care vremea rea persistă, evenimentul va fi mutat vineri.

În parcul din faţa Primăriei Sectorului 2 va fi amenajat un târg de echipamente de siguranţă compus din 12 standuri. Vor participa 11 firme şi poliţiştii Capitalei, care vor prezenta cele mai noi tehnologii pentru siguranţa personală şi siguranţa locuinţei. Evenimentul va fi deschis printr-o demonstraţie de autoapărare (ora 10,30).

Joi, 3 octombrie 2013 – Ziua prevenirii tâlhăriilor – ora 10,00-14,00 

La Piaţa Unirii, zona „Banca Religiilor” va fi montat un stand de informare, flancat de două panouri tematice de dimensiuni mari. Vor fi oferite materiale de informare, tricouri, şepci, pixuri, insigne realizate în colaborare cu Poliţia Locală Sector 5. Împreună cu Secţia 18 Poliţie va fi organizată simularea unei tâlhării stradale (ora 11,00) şi vor fi distribuite 5000 de „carduri de siguranţă” care conţin informaţii despre paşii pe care îi are de făcut un martor al unei infracţiuni (activarea responsabilităţii civice).

„În cazul în care sunt martorii unei tâlhării, cetățenii trebuie să acționeze, dar fără a se pune în pericol. Ei trebuie să încerce să-i atragă și pe ceilalți în acțiune, să aibă grijă de victimă și să rămână pentru a oferi date Poliției”, a explicat Grațiela Văduva.

Vineri, 4 octombrie 2013 – Ziua educaţiei rutiere 

Activitatea va fi gestionată de structura de specialitate a Brigăzii Rutiere. La sediul Brigăzii Rutiere va fi organizat un eveniment „Porţi deschise” la care vor participa circa 40 de copii. Patrulele şcolare îi vor învăţa pe copii despre regulile de circulaţie. Cu acest prilej vor fi distribuite materiale informativ-preventive.

Evenimentul a fost inițiat de Poliția Capitalei în 2006. În 2013, cu prilejul acestui eveniment, a fost realizat numărul 4 al revistei de informare și educație civic-juridică „Prevenirea criminalității- Buletin de București”.

„Prevenirea reprezintă un element fundamental al activității polițienești. Este un brand pe care Poliția îl dezvoltă permanent pentru binele comunității. Pentru că suntem la lansarea acestui eveniment, am această satisfacție profesională să anunț că în primele opt luni ale anului 2013 furturile din locuințe s-au redus cu 16%, iar tâlhăriile stradale cu 29%. În perioada anterioară furturile din locuințe și tâlhăriile stradale reprezentau două elemente de îngrijorare. Infracțiunea stradală, de asemenea, a scăzut cu 15%, dintre care se înregistrează cu 24% mai multe prinderi în flagrant. Evenimentul „Săptămâna prevenirii criminalității” s-a născut în Capitală. Tot aici a luat naștere prima strategie de prevenire a criminalității”, a declarat Mihai Pruteanu, directorul general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

 

Cookies