Saptamana filmului maghiar (scurtmetraj): East side stories ; The Sunny Side / Summertime

de:
08 nov. 2010
0 Afișari
Saptamana filmului maghiar (scurtmetraj): East side stories ; The Sunny Side / Summertime

EAST SIDE STORIES

2009, 90 min., subtitrat în limba engleză

În cadrul acestei săptămâni de film puteţi viziona patru episoade dintr-un serial de televiziune în 12 părţi, produs de Unio Film, intitulat Jurnal de bord. Acest jurnal subiectiv, care prelucrează cei 20 de ani ai schimbării de regim, s-a realizat în baza nuvelelor a doisprezece scriitori contemporani maghiari şi este un serial de scurtmetraje ale MTV care încearcă să prezinte ceea ce s-a întâmplat în cei 20 de ani de la schimbarea de regim şi cam unde se află acum Ungaria.

The Sunny Side / Summertime

Regia: Bollók Csaba

Acest scurtmetraj de 25 de minute, prezentând întregul secolul XX, a fost realizat de către Bollók Csaba în baza operei scriitorului maghiar din Voievodina, Balázs Attila. El crede că este foarte important să privim istoria noastră depinzând de regiune şi să fim convinşi că totul a început cu destrămarea monarhiei. „Istoria va începe întotdeauna mâine” – spune Bollók, care şi-a propus să redea prin filmul său trei stări de spirit diferite: jocul dialogurilor din filmele mute, atmosfera hipiot-polaroidă de la malul mării şi realismul fotografic a Budapestei de astăzi.

The Flip Side / Acasă

Regia: Török Ferenc

Török Ferenc şi-a realizat scurtmetrajul inspirat dintr-o nuvelă de Spiró György. Este povestea unui pensionar sărac care se duce la poştă să-şi predea telefonul. În roluri principale: Csomós Mari, Garas Dezső şi Nagy Ervin.

The Other Side / A respira

Regia: Bodzsár Márk

Scurtmetrajul, având la bază nuvela lui Zoltán Gábor, prezintă o figură stereotipică a zilelor noastre: un conducător de firmă mereu stresat, pândindu-şi adversarii, care se autoevaluează şi-i evaluează pe ceilalţi după propriile sale criterii de calitate. Personajul, de vârstă mijlocie, narează întreaga poveste la plural, la persoana întâi.

The Wild Side / Împărăţia Ta

Regia: Hajdu Szabolcs

Hajdu Szabolcs prelucrează nuvela lui Tar Sándor, scriitor inevitabil în discursurile despre schimbare de regim din Ungaria. Ţara ta ne lasă să pătrundem în lumea tristă, degradată pe care Hajdu de obicei o recolorează prin fantezia sa, descoperind că poate realiza şi filme absolut realiste.

După film: discuţii cu Andi Vasluianu, protagonistul filmului

Intrare libera.

Cookies