Şantier de 4 milioane de euro, abandonat de Primărie când era aproape de finalizare

de:
18 feb. 2013
0 Afișari
Şantier de 4 milioane de euro, abandonat de Primărie când era aproape de finalizare

Din 2006 au început lucrările în intersecţia de la Piaţa Eroii Revoluţiei, lucrări care au îngreunat circulaţia maşinilor îngustând, temporar, carosabilul. Termenul de finalizare a lucrărilor fiind de 18 luni de la predarea amplasamentului, iar valoarea proiectului fiind de 11,84 milioane de lei.

Aici, Primăria Capitalei, pe atunci condusă de Adriean Videanu, executa lărgirea carosabilului, reamplasarea staţiilor de tramvai şi realizarea unui pasaj pietonal şi nod intermodal care să facă legătura între staţiile de tramvai, trotuarul de pe partea cu cimitirul Belu şi staţia de metrou Eroii Revoluţiei.

La un an după începerea lucrărilor, în 2008, Adriean Videanu a cerut suplimentarea bugetului proiectului pentru executarea unor lucrări suplimentare – trei scări rulante, reconfigurarea structurii intrărilor şi ieşirilor din pasaj şi a acoperişurilor staţiilor de tramvai şi acoperirea cu dale de piatră a trotuarelor. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat cererea fostului edil şi a majorat bugetul construcţiei la 18 milioane de lei.

Mai târziu, Primarul General s-a schimbat, iar Sorin Oprescu şi noua administraţie au oprit construcţia, motivând că suma care trebuie plătită depăşeşte limita legală şi este prea mare în contextul în care proiectul strânsese deja întârzieri semnificative. Astfel, constructorul a plecat de pe şantier şi de atunci lucrarea a rămas sistată. Contractul cu firma constructoare a fost reziliat de instanţă abia în 2012. Pentru a putea relua construcţia, trebuiesc făcute expertize asupra lucrărilor executate deja de constructorul anterior şi apoi demarată procedura de licitaţie pentru alegerea noului constructor.

„Procedura de achiziţie va putea fi demarată după aprobarea bugetului pe anul în curs de catre Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Suma bugetată pentru anul 2013 va fi cunoscuta numai dupa aprobarea bugetului pe anul 2013”, scriu reprezentanţii Primăriei Capitalei într-un răspuns înaintat B365.ro

Din pasaj au mai rămas de realizat şase metri de săpături, plus amenajările aferente şi accesele pe trotuarul dinspre Cimitirul Bellu. Între timp, gardurile care delimitau şantierul au fost ridicate, iar întrările în pasaj au fost astupate, iar lucrările făcute deja se degradează pe zi ce trece.

Lucrarea ar putea fi gata în câteva luni, dacă proiectul ar primi finanţarea necesară din bugetul Primăriei. Reprezentanţii municipalităţii, în frunte cu Primarul Sorin Oprescu, au anunţat în mai multe rânduri privind organizarea  unei noi licitaţii pentru a găsi un nou constructor care să reînceapă lucrările a intersecţia Eroii Revoluţiei. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Importanţa pasajului pietonal s-ar fi regăsit în faptul că ar fi asigurat desfiinţarea trecerilor de pietoni care îngreunează traficul în zonă, mai ales la orele de vârf. De asemnea, un nod intermodal de transport public ar uşura şi viaţa pietonilor, care nu ar mai trebui să traverseze intersecţia pentru a schimba mijlocul de transport.

Cookies