Ce faci când nu știi ce să mai mănânci? Te întorci la rădăcini, la pâinica cea de taină umplută cu ce-ți mai bântuie prin frigider.Te descurci cu un colț de pâine îndesat cu un cârnăcior rămas de pe la sibian, o telemea veche de oaie, o ceapă rătăcită, niște muștar și…ai scăpat. De ce? De lene.
De multe ori, de lene și de lehamite de gătit. Și când chiar te lovește lenea aia babană, îți miști frumos fizicul și-ți cumperi un sandwich din ăla bun, cum numa’ la World of Sandwiches găsești. E o chestie nouă deschisă în Amzei, pe lângă (culmea!) singurul Mega Image funcțional din zonă. Mai exact, pe strada Mendeleev 21-25, chiar în fața Pieței Amzei, aia care nu va funcționa, probabil, niciodată în viața ei.
Să intrăm în pâine. 12 sandwich-uri internaționale celebre, naturalizate
Pe ușa de la intrare, World of Sandwiches promite „fast gourmet”, cu o duzină de rețete de sandwich-uri culese de prin toate colțurile lumii și reproduse în laboratoriu propriu, la noi aci în București, cu ingrediente locale de calitate și/sau făcute cu totul și cu totul de ei în casă. Asta scrie pe ușă. Iar eu trebuie să îi cred pe cuvânt, că dacă scrie pe ușă înseamnă că trebuie să fie adevărat. În comunicare, și anume, pe conturile WOS de Facebook și Instagram apar doar informații despre produse, dar NU și despre proveniența ingredientelor folosite. Măcar ceva acolo despre aprozarul de la care își cumpără roșiile sau brânza, somonul sau vita. Sau de unde provine puiul? Dacă e crescut la sol, în aer, pe apă, pe coji de lemn, dacă e bine crescut, dacă dă bună ziua, dacă…orice. Consider, deci, că fast gourmet e o promisiune cam mare pentru un loc care vinde sandwich-uri, mai ales când nu e susținută decât la nivel declarativ, fără alte informații. În fine. Am venit să mănânc, nu să fac scandal cu gura plină.
World of Sandwiches e un loc micuț, cu vreo 10 – 15 locuri la interior, din care 6 la o singură masă, restul tejghea, cu fața la perete. E curat, e nordic, linii simple, vezi până în fundul bucătăriei, nimic ascuns, iar asta îmi place foarte, foarte mult. La fel și brandingul, minimalist, curat, clar și simplu. Fiecare sandwich vine amabalat în hârtie alimentară, apoi în staniol, apoi într-o cutie dreptunghiulară din carton, cu sertar. Ușor de transportat, eficient la capitolul păstrarea temperaturii. Mișto. Me gusta. Ah, da, și o budă curată la subsol. Susțin mișcarea budelor curate din crâșmele bucureștene! Mare, mare fan.
Judecata de Acum
Ce faci când nu știi ce sandwich să mănânci? Le cumperi aproape pe toate
Așadar, m-am forțat și am mâncat pentru tine 5 sandvișuri (și o porție de cartofi) de la World of Sandwiches, pe care le-am aranjat în ordinea preferințelor, de la cel mai gustos, până la, vei vedea, amintiri din copilărie.
Nobody Knows The Cubano – carne de porc marinată, gătită la cuptor și plită, prosciutto cotto, emmentaler, castraveți murați și muștar | 29 de lei
Un sandwich incredibil de bun, la un preț extrem de cinstit: doar 29 de lei. Parcă creat după așteptările și papilele mele. Ciabatta proaspătă, aerată, cu o crustă subțire, nu tare, suficient de fermă încât să țină totul la un loc. Un sandwich unsuros, gustos, îndopat de carne bine gătită, prosciutto fin și vreo câteva felii de castraveți, fix cât trebe. Totul se pupă de minune cu muștarul pus cu simțul responsabilității. Cu siguranță un candidat la titlul de vedetă a cartierului. Mi-a plăcut extrem de mult sandwichul ăsta și încep să cred că m-am pripit când am zis ce-am zis mai sus. Un sandvish care te satură și te face să te simți murdar la modul plăcut, c-ai păcătuit cu toate cărnurile într-o după-amiază de luni, când tu voiai, poate, să ceri o salată și o apă plată cu lămâie.
Scotish Salmon Sandwich – somon gravelax ușor afumat cu ierburi aromatice, ou, sos muștar | 34 lei
*dă cu basca de pământ* Băi, să fiu al 14-lea dacă știam că un sandviș cu somon poate fi atât de gustos! Am pus degetu pe el la modul: Ia să încerc și o variantă mai vegetariană. Așa am descoperit gustul somonului gravlax, adică o rețetă scandinavă de somon marinat cu diferite ierburi, sare, zahăr și mărar, rețetă care variază puțin, na, de la casă la casă, cum le e obiceiul prin nord. Rezultatul este, însă, fără îndoială unul care-ți îndoaie papilele gustative pe genunchi. Am dat ochii peste cap de plăcere, ca o dameză rănită la miau-miau. Scotish Salmon este un sandwich fin prin excelență, aromat și delicat, completat de ou fiert mediu și muștar. Un preparat echilibrat, dal capo al fine. Neapărat, dar neapărat, trebuie încercat. Este, de altfel și cel mai scump sandwich din oferta WOS: 34 de lei.
Pollo alla Parmigiana – șnițel de pui Milanese cu parmezan, provolone, pesto busuioc, sos de roșii | 26 lei
Un sandviș gustos în care predomină gustul de șnițel de pui delicios, cu carne suculentă și fragedă, gătită fix cât trebuie, pesto și roșii. Acestea sunt cele 3 arome care se contopesc de minune în Pollo Alla Parmigiana. Da, chiar reușește să combine cu succes gusturile a două preparate specifice bucătăriei italiene, anume puiul Milanese și celebra parmigiana din vinete la cuptor cu sos de roșii, tone de parmezan, busuioc și suc de roșii. O combinație reușită, un sandviș delicios, pe care îți recomand să-l devorezi acolo, pe loc. Nu-l lăsa până acasă. Fiind foarte, foarte fierbinte, e posibil ca pâinea să se îmbibe cu prea mult din uleiul șnițelului. Crede-mă pe cuvânt. Știu ce vorbesc. L-am mâncat de două ori: o dată pe loc, o dată acasă, și chiar nu e aceeași experiență. Pollo alla Parmigiana este unul din preparatele cu care cei de la WOS se laudă și se mândresc. Gustă și vei înțelege de ce. Și e doar 26 de lei. Pomană.
Wikipedia Pastrami – pastrami vită in-house, sos mayo, ceapă murată | 33 lei
Atrăgător prin combinația de 3 ingrediente mari și late. E limpede că oamenii de la WOS mizează pe calitate. Un sandviș cinstit pentru cei 33 de lei pe care îi cere. Vita e aromată, puțin afumată, parcă, dar nu extrem de fragedă, nu se topește în gură așa cum m-aș fi așteptat. Hai să zicem că am mâncat și mai bun, aproximativ la aceiași bani, tot în București. Rămâne un sandviș cu vită super decent și accesibil.
Baloney Sandwich – parizer, cremă de brânză cu mirodenii, castraveți murați | 19 lei
Un senviș cu iz de amintiri din copilărie, de pe vremea când îmi/îți mirosea ghiozdanul a salam sau parizer și asta era în regulă, pentru că nu erai singurul în situația asta. Cel mai slab senviș din alegerile făcute de mine. Nici n-aveam așteptări mari. L-am cumpărat de curiozitate, pentru că cineva îmi spusese că parizerul folosit este făcut 100% de către cei de la WOS. Recunosc că nu mi-am dat seama dacă e parizer artizanal sau cumpărat. Parizerul e parizer și la a 2-a reîncarnare. Dacă ești nostalgic, ia-ți baloney sandwich. E doldora de mezel. Atât.
Serious Fries – cartofi europeni proaspeți single – cut | 14 lei
Sos Malioli – usturoi | 5 lei
Ce simandicos sună o porție obișnuită de barabule prăjite cu mujdei. Mă rog, cartofi prăjiți, la suprapreț, cu sos ușor de usturoi. Ok. N-aș mai cumpăra, recunosc. Mai pui câțiva lei și mănânci un pollo parmigiana ca la carte.
Total World of Sandwiches: 160 de lei.
O să mai mănânc pentru tine de la WOS: 100% da. Ne vedem în Amzei.
Am cumpărat prea multe pentru o singură persoană, drept pentru care am avut și pentru a doua zi de băgat la stomac. Le-am încălzit frumos la cuptor și totul a fost delicios.
Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.
Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine prin București: