Sâmbătă a început dărâmarea a două monumente istorice din București

de:
11 oct. 2013
1 Afișari
Sâmbătă a început dărâmarea a două monumente istorice din București

Doua din imobile, cele din str. Christian Tell nr. 16 si 18, au valoare de monument istoric, fapt atestat de studiul istoric intocmit de Ordinul Arhitectilor din Romania. In plus, cladirile fac parte dintr-un „tesut rezidential traditional tipic – unicat la nivel international”, asa cum reiese din regulamentul de urbanism al zonei protejate Amzei in care se gasesc.

„Nu cunoastem in acest moment daca exista o autorizatie de desfiintare emisa de Primarul General. Daca demolarea se face fara autorizatia Primarului General, proprietarul comite o fapta penala”, spune Nicusor Dan in comunicatul citat.

Primăria Capitalei a anunțat, printr-un răspuns furnizat B365.ro, că „Referitor la imobilul din strada Christian Tell nr 16, 16 B, 18: exista autorizatie de desfiintare partiala la corpul principal si desfiintare totala pentru anexe, autorizatie care are la baza toate avizele, inclusiv de la Ministerul Culturii si care a fost emisa pe baza unei sentinte judecatoresti”.

„Daca Primarul General a emis autorizatie de desfiintare, Primarul a comis o fapta penala, intrucat nu exista avizul obligatoriu al Primarului Sectorului 1.

Citește Nicușor Dan: „Primăria Capitalei minte. Cele două imobile au fost demolate ilegal”. Cum explică 

Legea prevede avizul obligatoriu al Primarului Sectorului 1. Primarul Sectrorului 1 a refuzat sa emita avizul de desfiintare intrucat pentru imobilele de la numerele 16 si 18 exista un studiu al Ordinului Arhitectilor
din Romania care atesta ca imobilele au valoare de monumente istorice. Proprietarul a incercat sa oblige prin instanta Primarul Sectorului 1 sa emita avizul de desfiintare. Prin dosarul 2430/3/2013 Tribunalul Bucuresti a respins irevocabil cererea proprietarului.

Situatia ar fi putut fi evitata daca Ministerul Culturii ar fi clasat imobilele ca monumente istorice, in baza studiului intocmit de OrdinulArhitectilor din Romania”, se arata in comunicatul citat.

In situatia in care aceste imobile vor fi demolate, Asociatia Salvati Bucurestiul va depune plangere penala impotriva proprietarului / a primarului general (in functie de existenta sau inexistenta unei autorizatii) si a secretarului de stat Radu Boroianu din Ministerul Culturii care a blocat procedura de clasare a imobilelor ca monumente istorice.

Dezvoltatorul proiectului imobiliar din Strada Christian Tell, societatea Romtal Invest, a trimis un comunicat  cu privire la demolarea cladirilor din Strada Christian Tell nr. 16-16B si nr. 18.

„Societatea Romtal Invest informeaza ca toate avizele si autorizatiile necesare proiectului de dezvoltare imobiliara au fost emise conform legii. Desfiintarea cladirilor este programata pentru astazi si va fi efectuata in baza autorizatiei de desfiintare emisa de Primaria Municipiului Bucuresti pe baza tuturor avizelor cerute de lege, inclusiv avizul Primarului Sectorului 1. Totodata, documentatia depusa in cadrul procedurii de avizare contine si un studiu istoric relevant, care argumenteaza ca aceste cladiri nu intra in categoria monumentelor istorice”, se arata în comunicatul trimis de dezvoltator.

„Detinem autorizatiile si avizele necesare dezvoltarii acestui proiect imobiliar, documentatia depusa pentru obtinerea acestora respectand toate cerintele legale aplicabile. Vom efectua lucrarile de demolare si construire, cu mentinerea si integrarea fatadei, conform specificatiilor tehnice ale proiectului.”, a declarat domnul Jacob Freund, reprezentantul dezvoltatorului.

Proiectul ce urmeaza a fi implementat prevede pastrarea fatadei, in scopul mentinerii valorii estetice pe care aceasta o aduce zonei. In cursul procedurii de obtinere a avizului de la Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti, proiectul initial – care prevedea demolarea integrala a constructiilor – a fost modifiat in acest sens, pentru a raspunde cerintelor Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Bucuresti, se precizează în comunicatul citat.

Cookies