Sâmbătă, 11 iunie, avanpremieră istorică la Teatrul Bulandra din București: Victor Rebengiuc joacă “TATĂL”, ultimul rol din cariera sa extraordinară

10 iun. 2022
223 Afișari
Sâmbătă, 11 iunie, avanpremieră istorică la Teatrul Bulandra din București: Victor Rebengiuc joacă “TATĂL”, ultimul rol din cariera sa extraordinară
Sâmbătă, 11 iunie, avanpremieră istorică la Teatrul Bulandra din București: Victor Rebengiuc joacă “TATĂL”, ultimul rol din cariera sa extraordinară

Spectacolul TATĂL de Florian Zeller, cu Victor Rebengiuc în rol principal, în regia lui Cristi Juncu, va avea avanpremiera în zilele de 11 și 12 iunie, 2022, la Sala Liviu Ciulei a Teatrului Bulandra, de la ora 19.00. Premiera este programată pentru ziua de 24 iunie. De curând, marele actor și-a anunțat retragerea din activitatea artistică. Rolul din spectacolul TATĂL este ultimul din cariera sa extraordinară. De ce este TATĂL o piesă de teatru excepțională, vezi mai jos.

Am 89 de ani, în curând o să am 90, nu mai merge! Trupul meu nu-mi mai permite, sănătatea mea e în mare suferință, e greu. M-am luptat foarte tare în repetițiile astea să pot juca”, a spus Victor Rebengiuc pentru Digi24.

victor, rebengiuc
Victor Rebengiuc mai joacă in ” Regele Moare” la TNB. Foto credit TNB.

Vreau să fiu înțeles bine. Am spus ultimul rol. Asta nu înseamnă că gata, nu mă voi mai urca pe scenă de acum încolo”

Ieri, Victor Rebengiuc a venit cu o precizare pe pagina sa de Facebook: “Vreau să fiu înțeles bine. Am spus ultimul rol. Asta nu înseamnă că gata, nu mă voi mai urca pe scenă de acum încolo. Nu. Eu am spus că nu voi mai accepta un rol nou. Voi juca în continuare în spectacolele Regele Moare și TATĂL. Cât voi mai fi în stare să joc sau până când direcțiunile Teatrelor Național și Bulandra vor crede de cuviință”.

 

Actrița Ana-Ioana Macaria, interpreta rolului Anne, fiica lui Andre (TATĂL). Foto credit Teatrul Bulandra.

Iată ce a mărturisit pe pagina de Facebook a teatrului Bulandra și actrița Ana-Ioana Macaria, interpreta rolului Anne, fiica lui Andre (TATĂL):

Deși rămâi veșnic copilul părinților tăi, trebuie să preiei tu cea mai grea muncă de pe lumea asta: să iei tu decizii pentru ei. Și nu vrei”

Cred că niciodată în toți anii de când am urcat pe scenă – cam trei decenii și ceva – nu mi s-a întâmplat să înțeleg atât de dureros de exact situațiile prin care trece personajul la care lucrez, cum înțeleg prin ce trece Anne, fiica lui Andre, în TATĂL. Vine un moment în viața multora dintre noi când raportul părinte/copil se răstoarnă. Deși rămâi veșnic copilul părinților tăi, trebuie să preiei tu cea mai grea muncă de pe lumea asta: să iei tu decizii pentru ei. Și nu vrei. Vrei să nu trebuiască să fii tu cel puternic. Dar ei nu mai pot. Și atunci trebuie. Și o faci. Și nu știi dacă ai ales bine. Bine pentru cine? Bineînțeles că sunt multe alte teme în text și în spectacol, dar despre asta este vorba și la Anne și la Ana-Ioana. Lucrul la acest spectacol a fost și este un atelier – uneori dureros – în care cercetez (și mă cercetez) în scop artistic, dar și personal, aproape terapeutic. Pot să spun că pentru mine teatrul rămâne o cale de cunoaștere înainte de a fi o carieră”.

Victor, rebengiuc
Foto credit Teatrul Bulandra.
TATĂL este o poveste de familie serioasă și realistă și o privire nesentimentală, intens emoțională asupra lumii”

Anne încearcă cât poate să aibă grijă de Andre, tatăl ei, a cărui memorie nesigură îl face din ce în ce mai vulnerabil. Descurajați de caracterul lui irascibil, ingrijitorii nu-i sunt de nici un ajutor și îl părăsesc unul după altul. Amintirile tatălui se dezintegrează treptat. Totul este încețoșat în jurul lui, un melanj confuz în care se amestecă locurile între ele și cei dragi cu cei străini. În amurgul existenței sale, nedumerirea lui îl strânge din ce în ce mai mult într-o singurătate ireversibilă. Profund emoționant, TATĂL este o poveste de familie serioasă și realistă și o privire nesentimentală, intens emoțională asupra lumii prin ochii unui bărbat care se confruntă cu demența, o ilustrare dramatică a pierderilor fizice care apar împreună cu cele mentale” se arată în prezentarea spectacolului.

Biletele la TATĂL sunt epuizate pentru următoarele două reprezentații

Victor Rebengiuc a debutat pe marele ecran în anul 1956, în lungmetrajul Mândrie, iar în anul 1965 a cucerit publicul cu rolul din Pădurea Spânzuraților, în regia lui Liviu Ciulei. Victor Rebengiuc avut 70 de roluri în filme si a jucat 200 de personaje de teatru. Textul spectacolului, TATĂL ”una dintre cele mai mari piese ale secolului” a fost câștigat în anul 2014 Premiul Moliere pentru cea mai bună piesă și a fost nominalizat în anul 2016 la premiile Tony și Laurence Olivier. Textul piesei de teatru TATĂL a fost tradus în limba română de Carmen Iernilă, iar Raluca Aprodu l-a adaptat pentru scenă.

victor, rebengiuc, mariana, mihut
Victor Rebengiuc si Mariana Mihuț in „Regele Moare”. Foto credit: TNB.

Distribuție TATĂL: Victor Rebengiuc -Andre-, Ana Ioana Macaria – Anne, Cătălin Babliuc – Bărbatul, Oana Tudor – Femeia, Maria Veronica Vârlan-Laura, Constantin Digioiu- Pierre. Regia: Cristi Juncu. Scenografie: Carmencita Blojboiu.

Cookies