În prezent, timpul mediu de răspuns al ambulanţelor din Bucureşti şi Ilfov este de 20 de minute în mediul urban şi de 30 de minute în zonele rurale. Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Bucureşti şi Ilfov aşteaptă ca în următoarele 18 luni să primească 38 de autospeciale noi care să contribuie la o reacţie mai promptă din partea serviciilor de urgenţă. Reducerea timpului de intervenţie ar trebui să ajungă, progresiv, la 12 minute în mediul rural, respectiv 8 în mediul urban, până în 2015.
Timpii de răspuns după care tânjesc deopotrivă salvatorii şi autorităţile locale din Bucureşti fac parte din realitatea oraşelor mari din ţările europene membre ale UE. Timpul standard de răspuns este reglementat fie la nivel central, prin act legislativ, fie este stabilit la nivel de serviciu de ambulanţă.
În Polonia, unde serviciul de ambulanţă este calificat drept unul dintre cele mai bune din Europa, sistemul de e organizat în aşa fel media timpului de răspuns să fie de maxim 8 minute în oraşele cu peste 10.000 de locuitori şi de cel mult 15 minute în oraşele mai mici şi în sate. Orice ar fi, în oraşe ambulanţele nu au voie să ajungă în mai mult de 15 minute în oraşele mari sau de 20 de minute în oraşele mici şi în zonele rurale, potrivit unui raport privind serviciile de urgenţă europene publicat în ianuarie 2010 de Ambulanceorg Nederland.
În Italia, ambulanţa vine şi mai repede. Timpul standard de răspuns este de 8 minute în zonele urbane în cazurile în care viaţa pacientul este pusă în pericol. Cum acest standard nu e întotdeauna îndeplinit, autorităţile au impus un timp de răspuns de maxim de 20 de minute pentru zonele extraurbane.
Dacă e vorba de un caz în care pacientului îi este pusă viaţa în pericol, o ambulanţă din Regatul Unit al Marii Britanii trebuie să ajungă acolo în cel mult 8 minute de la recepţionarea apelului la dispecerat. Dacă e vorba de un accident serios, dar nu implică pericol de moarte, răspunsul unei ambulanţe trebuie să fie de maxim 19 minute. În Olanda, distribuţia ambulanţelor în ţară, e calculată în aşa fel încât în 95% din cazuri, pacientul să primească îngrijiri de urgenţă în maxim 15 minute după ce a sunat la salvare.
În Austria nu există un timp legal de răspuns, însă Crucea Roşie austriacă, cel mai important furnizor de servicii de ambulanţă din ţară, a stabilit în regulamentul propriu că din momentul în care s-a recepţionat apelul, ambulanţa trebuie să ajungă la locul unde a fost chemată în maxim 15 minute.
Din perspectiva vitezei de reacţie a ambulanţelor, oraşele din Bulgaria sunt pe cea mai apropiată treaptă de oraşele româneşti. În oraşele mari din Bulgaria, cum e şi capitala, Sofia, timpul de reacţie dezirabil e de 15-20 de minute de la preluarea apelului de urgenţă.