Salvarea va veni mai repede: ISU va primi autospeciale de descarcerare şi ambulanţe noi

de:
07 dec. 2010
1 Afișari
Salvarea va veni mai repede: ISU va primi autospeciale de descarcerare şi ambulanţe noi

Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din Bucureşti şi Ilfov vor fi dotate în următoarele 18 luni cu 38 de autospeciale noi, ambulanţe de prim ajutor şi reanimare, dar şi cu două centre mobile de comandă şi control pentru o mai bună gestionare a timpului de răspuns la solicitări.

Planurile au fost incluse în proiectul „Dezvoltarea şi dotarea serviciilor profesioniste pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea Bucureşti-Ilfov”, lansat recent de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Bucureşti – Ilfov (ADIBI), la care este partener Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Proiectul, ce va fi finanţat în proporţie de 85% din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, presupune reducerea timpului de intervenţie, în medie, la 8 minute în oraş, respectiv 20 de minute în mediul rural. “Scopul proiectului este îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în situaţii de urgenţă la nivelul întregii Regiuni Bucureşti-Ilfov, prin reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat şi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Rezultatul preconizat presupune reducerea timpului de intervenţie, progresiv până în anul 2015, de la 30 la 12 minute în mediul rural şi de la 20 la 8 minute în mediul urban”, a declarat primarul Sorin Oprescu, preşedintele Comitetului de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov, pentru B365.ro. Edilul a precizat că echipamentele achiziţionate vor fi date în folosinţă gratuită ISU prin contracte de comodat pe cinci ani.

După cum susţin beneficiarii proiectului, noile maşini şi echipamente de descarcerare sunt necesare având în vedere faptul că majoritatea utilajelor din dotare sunt depăşite din punct de vedere fizic şi moral. „Mai mult de jumătate sunt depăşite. Maşinile, cele cu apă şi spumă de exemplu, ar trebui înlocuite la fiecare 5-7 ani, dar la noi nu a fost posibil acest lucru. Ele sunt utilizate de 20 de ani şi întâmpinăm probleme la înlocuirea pieselor, pentru că se găsesc foarte greu, şi în plus îngreunează timpul de răspuns pentru că nici noaptea, pe traseu liber, nu se pot deplasa cu viteze mai mari de 40-50 km/h din cauza greutăţii proprii”, a menţionat locotenent Anca Onofrei, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti. Aceasta a adăugat că, în prezent, în dotarea ISU Bucureşti sunt funcţionale 55 de maşini. „Cele 24 de echipamente care ne vor reveni nouă acoperă însă doar 17,5% din necesar. Astfel, lipsa de tehnică este acoperită de puterea de muncă a omului”, a specificat Onofrei.

„Dezvoltarea şi dotarea serviciilor profesioniste pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea Bucureşti-Ilfov” este cel mai mare proiect semnat în cadrul POR 2007-2013, în Capitală. Acesta este estimat la valoarea de aproximativ 11 milioane euro din care 85% bani de la Uniunea Europeană, 2% autorităţile locale şi 13% de la Guvern. „Este un proiect foarte bine venit şi îl susţin 100%. Este unica modalitate de dotare a Pompierilor în condiţiile în care aceste echoipamente nu se achiziţionează pe linia Ministerului Sănătăţii. Să cumperi astfel de echipamente la 15% din preţ, ţinând cont că restul este pus de Uniunea Europeană, este extrem de important. La Pompieri oricum maşinile sunt foarte vechi, unele chiar de 30-40 de ani, iar echipamentele de descarcerare trebuie înlocuite pentru că şi-au făcut viaţa, s-au învechit”, a precizat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Cookies