Salvarea terenului de 12 ha pierdut din Parcul IOR. Apel al Primăriei lui Robert Negoiță către Primăria Generală, în urma deciziei definitive a instanței

25 oct. 2022
4928 Afișari
Salvarea terenului de 12 ha pierdut din Parcul IOR. Apel al Primăriei lui Robert Negoiță către Primăria Generală, în urma deciziei definitive a instanței

Primăria Sectorului 3 condusă de Robert Negoiță face apel la Primăria Municipiului București, la 5 zile de la exprimarea deciziei definitive a instanței, să ia în considerare ceea ce numește o ”unică opțiune de salvare a celor 12 ha din parcul IOR”.

Concret, primăria sectorului unde se află parcul IOR (actual Alexandru Ioan Cuza) spune că doar Primăria Generală condusă de Nicoșor Dan poate solicita anularea dispoziției nr. 4333/18.05.2005 („Dispoziția de restituire în natură”) a Primarului General, prin care Adriean Videanu, pe atunci primar general, a retrocedat terenul de 12 ha.

”Fără a intra pe fond, instanța a considerat că, atât timp cât Primăria Sectorului 3 nu era nici proprietar, nici administrator al terenului, doar Primăria Municipiului București, care la acea dată era proprietar și administrator al celor 12 ha, poate solicita anularea dispoziției nr. 4333/18.05.2005 („Dispoziția de restituire în natură”) a Primarului General.

Pentru cele de mai sus, Primăria Sectorului 3 face apel la Primăria Municipiului București să ia în considerare această unică opțiune de salvare a celor 12 ha din parcul IOR. Ne exprimăm, în egală măsură, toată deschiderea pentru a colabora și a pune la dispoziția Primăriei Generale documentația necesară – acte de arhivă, documente foto-video etc – pentru înaintarea acțiunii în instanță.”, a anunțat, printr-un comunicat de presă Primăria Sectorului 3.

FOTO: google maps/ HOTNEWS

Parcul IOR pierde definitiv 12 ha de teren

În 20 octombrie, Primăria Sectorului 3 a pierdut definitiv procesul în care a contestat titul de proprietate prin care 12 hectare din parcul IOR au fost retrocedate în 2005, printr-o decizie a fostului primar Adriean Videanu. Decizia a fost pronunțată de instanța supremă după 10 ani de procese, scrie Hotnews. În ultimul an, mai mulți copaci de pe spațiul verde s-au uscat în mod misterios și vegetația a luat foc de mai multe ori, însă nicio instituție a statului nu a găsit vinovații.

Primăria Sectorului 3 a pierdut în principal procesul de la Curtea de Apel, potrivit motivării instanței, fiindcă nu a putut demonstra că acolo a făcut amenajările specifice unui parc. Asta, deși în imaginile din satelit din 2005, când a fost retrocedat terenul, se văd alei și copaci. Câteva alei sunt vizibile și acum.

Mai mult, Primăria Capitalei, în loc să apere spațiul verde, și-a apărat titlul de proprietate dat în 2005 alături de Maria Cocoru, proprietarul terenului, spune Eugen Matei, consilier local Sector 3 din partea USR.

În lipsa unor căi de atac viabile, Ana Maria Ciceală spune că soluția ar fi exproprierea:”Însă, în lipsa unor instrumente legale cu șanse rezonabile de reușită, cred că a venit vremea să salvăm inima verde a cartierului Titan și să expropriem în baza legii exproprierilor de utilitate publică acest teren.”

Îți recomandăm și:

„Am pierdut o bătălie, nu războiul”. Reacția primarului Robert Negoiță după ce Primăria Sectorului 3 a pierdut cele 12 hectare din parcul IOR, retrocedate în 2005

Parcul IOR pierde definitiv cele 11 hectare de teren retrocedate. Primăria lui Robert Negoiță nu a putut demonstra că acolo este parc

Robert Negoiță, despre incendiul din Parcul IOR, izbucnit în zona retrocedată: Crimă! Pur și simplu, o crimă

ALERTĂ | Incendiu de vegetație în Parcul IOR din București. Ard aproximativ 1200 de mp

 

Cookies