Salonul de protocol al Regelui Carol al II-lea din Gara de Nord a fost redeschis

de:
02 dec. 2013
33 Afișari
Salonul de protocol al Regelui Carol al II-lea din Gara de Nord a fost redeschis

E vorba de un spatiu ramas in conservare de aproape 70 de ani si care a fost acum readus la grandoarea de altadata, cu ajutorul fotografiilor vremii. Inaugurarea salonului regal a fost precedata de o calatorie a membrilor Casei Regale. O calatorie simbolica de la Sinaia catre Bucuresti a fost preambulul momentului festiv din Capitala. Altetele regale au plecat din fosta resedinta a casei regale la pranz. Prin aceasta calatorie, principii Radu si Nicolae, dar si principesele Margareta si Elena au adus un omagiu suveranilor Romaniei Mari, regele Ferdinand si regina Maria.

Gara de Nord, punctul de destinatie, a fost ridicata de fapt sub domnia lui Carol I. In Bucuresti, garnitura a ajuns dupa doua ore si jumatate. Oficialii au mers direct in salonul de protocol folosit acum 140 de ani de domnitorul si apoi regele Carol. Spatiul cu marmura scumpa, unde pe vremuri candelabrele, tablourile si draperiile creau un interior luxos, a fost recreat dupa fotografii.

„Daca ati venit dintr-o alta tara a lumii si ati intra pe usa fara sa stiti unde va aflati ati putea sa credeti ca sunteti in sala tronului sau intr-o sala a unui palat. Atat de elegant, de solid, de vizionar si de frumos este, pentru ca asa a fost tot ce a facut Carol I in cei 48 de ani de domnie”, a declarat Principele Radu al Romaniei, potrivit stirileprotv.ro.

In 1896 din garnitura garata chiar in fata salonului a coborat Frantz Iosef, imparatul Austro Ungariei. Carol I l-a intampinat, au mers impreuna pe covorul rosu, in timp ce erau asteptati de trasuri si garda oficiala. Mai apoi, in 1914, tot pe aici era purtat sicriul drapat in negru cu trupul primului nostru monarh. In piata Garii de Nord era deja cortegiul funerar care l-a dus la Curtea de Arges.

Cea mai spectaculoasa sosire a garniturii regale a fost insa pe 1 decembrie 1918, cand familia regala s-a intors din exilul de la Iasi in Bucuresti. Din 2014, trenul regal va parcurge acelasi traseu, inainte de Ziua Nationala, iar salonul Casei Regale va putea fi vizitat.

Cookies