Saloanele nu mai au voie să facă minorilor tatuaje și piercinguri, cu excepția urechilor, dar doar cu acordul părinților. Noi reguli adoptate de Ministrul Sănătății

22 mai 2024
248 afișări
Saloanele nu mai au voie să facă minorilor tatuaje și piercinguri, cu excepția urechilor, dar doar cu acordul părinților. Noi reguli adoptate de Ministrul Sănătății
Saloanele nu mai au voie să facă minorilor tatuaje și piercinguri, cu excepția urechilor, dar doar cu acordul părinților. Noi reguli adoptate de Ministrul Sănătății | Foto simbol: Unsplash

Saloanele specializate nu mai au voie să facă proceduri de tatuare cosmetică și artistică persoanelor sub 18 ani nici cu acordul părinților. Nu mai au voie nici să facă proceduri de piercing corporal și implant dermal minorilor, expecție făcând procedurile care se fac în zona urechii și cu acordul părinților.

Prevederile apar într-un Ordin al ministrului Sănătății prin care se aprobă Normele de igienă pentru saloanele de înfrumusețare și saloanele de tatuaj, piercing și implantare dermală și care a intrat recent în vigoare. Totodată, în saloanele de înfrumusețare sunt interzise proceduri medicale estetice invazive și proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale.

Minorii nu își vor mai putea face tatuaje sau piercinguri

În documentul intrat în vigoare recent, se stabilește mai multe reguli în baza cărora funcționează saloanele de înfrumusețare și cele de tatuaj.

Ordinul nr. 1648/2024 privind aprobarea Normelor de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare şi saloanele de tatuaj, piercing și implantare dermală a fost semnat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit News.ro.

Actul normativ aduce mai multe interdicții privind procedurile de tatuare și implantare dermală și piercing.

Prevederile articolului 15 din Normele de igienă pentru saloanele de înfrumusețare și saloanele de tatuaj, piercing și implantare dermală care fac parte integrantă din Ordinul semnat de Alexandru Rafila sunt:

Este interzisă efectuarea procedurilor de piercing corporal și implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani, cu excepția piercingului din zona urechii pentru care este necesar acordul părintelui/tutorelui. Este interzisă efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică și artistică a persoanelor cu vârsta sub 18 ani. Este interzisă efectuarea piercingului la nivelul organelor genitale persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

Articolul mai prevede că „este interzisă efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale”, iar articolul următor interzice „mutilarea genitală sub orice formă, precum și orice altă procedură ce poate fi definită ca o circumcizie la femei”. În document se subliniază că „nu este luat în considerare acordul femeilor la niciuna dintre procedurile definite ca circumcizie a propriei persoane”.

Ordinul semnat de Alexandru Rafila stabilește și reguli clare după care trebuie să funcționeze saloanele de înfrumusețare și cele unde se fac tatuaje.

În actul normativ se stabilește că „toate procedurile estetice care se efectuează în salonul de înfrumusețare sunt efectuate cu produse cosmetice autorizate și doar de către personal calificat, cu o pregătire profesională conform standardelor ocupaționale”.

Ordinul de ministru mai prevede următoarele:

În saloanele de înfrumusețare sunt interzise efectuarea procedurilor estetice încadrate ca proceduri medicale estetice invazive și proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies