ESENTIAL

Salariul minim net din România crește din 2022 la 1.524 lei. Majorare de 10% a veniturilor pentru milioane de români

Salariul minim net din România crește din 2022 la 1.524 lei, potrivit unei informări recente a Guvernului. Astfel, este vorba de o majorare de 10% a veniturilor pentru milioane de români care muncesc pe salariul minim.

Guvernul a anunțat recent că va majora salariul minim brut pe economie cu aproape 11%. Asta înseamnă o creștere netă de 10 procente, mai transmit autoritățile, până la 1524 de lei. Decizia a fost luată în urma discuțiilor din cadrul Consiliului Tripartit.

Salariul minim net din România crește cu 10%

Vești bune pentru milioane de români care sunt obligați să se descurce pe salariul minim. În prezent, valoarea sa netă este de 1.386 lei, iar o creștere de 10% înseamnă 138 de lei în plus pe lună.

Conform ultimelor informații, majorarea se va aplica de la începutul anului viitor, adică din 2022, iar următorul pas este asigurarea predictibilității. Practic, se dorește stabilirea unei formule pentru creșterea salariului minim până în 2024 printr-un proiect de lege în Parlamentul României.

Și pensiile ar crește din 2022

De asemenea, ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu spunea recent cu cât ar putea creșterea punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022 în România. Atunci când a fost întrebat la Antena 3 dacă punctul de pensie ar putea ajunge în acest an la 1.875 de lei, ministrul Finanțelor a recunoscut că ”deocamdată nu ne putem permite” la nivel administrativ.

„E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere.”, spunea zilele trecute Dan Vîlceanu.

Totuși, ministrul Finanțelor a mai explicat că sunt mai multe variante luate în calcul pentru creșterea punctului de pensie. Acesta s-ar putea mări, dar cu o sumă mai mică.

„Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie”, a mai transmis Dan Vîlceanu vorbind despre majorarea pensiilor.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button