ȘTIRI

Salariul mediu net a crescut cu un leu în februarie

Cele mai mari câştiguri au fost consemnate în fabricarea produselor din tutun, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit INS.

În industria fabricării produselor din tutun, salariul net a fost de 4.648 lei, iar la polul opus, în hoteluri şi restaurante, de 957 lei, informeaza Mediafax.ro.

„Indicele câştigului salarial real pentru luna februarie 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,8%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 121%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2014”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Avansul salariului mediu net faţă de ianuarie s-a datorat acordării de prime ocazionale, inclusiv pentru performanţe, sume din alte fonduri ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari, în funcţie de contracte.

În fabricarea produselor din tutun, câştigurile au crescut cu 32,7%, în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apă cu 10,5%-12,5%. Creşteri mai reduse, între 5%-10%, au fost înregistrate în în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

Totodată, în activităţile de editare, de spectacole, culturale şi recreative, cele profesionale, ştiinţifice şi tehnice, de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), activităţile de poştă şi de curier şi în fabricarea produselor textile salariile, salariile s-au apreciat în februarie cu 2%-3,5%.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button