Salariul minim pe economie pune presiune mai mare pe firme şi favorizează doar bugetul statului

de:
02 feb. 2012
0 afișări
Salariul minim pe economie pune presiune mai mare pe firme şi favorizează doar bugetul statului

La inceputul anului 2012, salariile minime pe economie au fost modificate in 12 state europene, printre care şi România. La noi, salariul minim pe economie pune presiune mai mare pe firme şi favorizeaza doar bugetul statului, considera Diana Dina, specialist in Dreptul Muncii.

Ce inseamna pentru Romania aceasta crestere?

Chiar daca aparent cresterea ar trebui sa se regaseasca in buzunarul angajatului, el beneficiaza in urma acestei cresteri de 20 de lei in plus la salariu, in schimb angajatorul suplimenteaza taxele pe care le plateste la stat , ajungand pana la suma de 197  de lei. Pentru ca, matematica simpla arata ca salariul minim pe economie pune presiune mai mare pe firme şi favorizeaza doar bugetul statului. Un angajat care era platit in 2011 cu salariul minim iavea salariul net de 510 lei pe luna, iar in 2012 va primi doar cu 20 de lei mai mult pe luna, adica 530 de lei, ca urmare a creşterii salariului minim. In schimb, sumele care i se retin salariatului  sub forma de taxe şi impozite creşte de la 160 de lei, cit era pina acum, la 170 de lei in 2012. De asemenea, retinerile angajatorului care se vireaza catre bugetul de stat ,  la o firma care are un angajat platit cu salariul minim urca de la 193 de lei pe luna la 202 lei pe luna.

De la 1 ianuarie, cheltuielile totale ale firmei cu un astfel de salariu sunt de 902 lei pe luna. Diferenţa aceasta se regaseste in final in conturile statului. Cu alte cuvinte, majorarea salariului minim aduce in buzunarul angajatului doar 20 de lei in plus, dar, in schimb, statul taxeaza firmele de 39 de lei pe luna in plus faţa de pina acum, pentru fiecare om platit cu salariul minim pe economie.

Odata cu aceasta schimbare, revine pe buzele tuturor intrebarea referitoare la coeficienţii de salarizare. Se mai aplica, nu se mai aplica?

Cu toate ca in contractul colectiv de munca la nivel national, incheiat pe anii 2007- 2011, se stabilea la art 40  care sunt coeficientii de salarizare in functie de pregatirea profesionala a angajatului, ce vor fi luati in considerare, nu mai poate fi vorba de acestia si in anul 2012.

Este esential sa retineti  ca pentru 2012 nu exista niciun contract de munca unic la nivel national in vigoare. Cu alte cuvinte, nu exista nici coeficienti de salarizare care sa se aplice la nivel national, iar  toate informatiile referitoare la aplicarea acestor coeficienti  sunt eronate, fiind bazate pe un contract colectiv de munca unic la nivel national care NU EXISTA.

Este, de asemenea important de subliniat faptul ca in legislatia romaneasca actuala nici macar nu mai exista notiunea de contract colectiv unic la nivel national, odata cu intrarea in vigoare a Legii Dialogului Social .

Aceasta stabileste ca ca se pot negocia si incheia contracte colective de munca doar la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de activitate.  Ceea ce inseamna ca singurii coeficienti de salarizare care pot exista sunt cei prevazuti in aceste contracte colective de munca semnate la nivel de unitati, grupuri de unitati sau sectoare de activitate.

Hotararea Guvernului nr. 1260/2011 privind sectoarele de activitate stabilite conform Legii nr. 62/2011 stabileste ca se pot incheia contracte sectoriale de munca pentru 29 de sectoare de activitate, in baza codurilor CAEN.

Pana in acest moment nu a fost inregistrat decat  un singur Contract colectiv de munca la nivel de ramura, Contractul colectiv de munca la nivelul grupului de operatori din serviciile publice de alimentare cu apa si de canalizare , pe anii 2012-2013.

O alta consecinta notabila este faptul ca odata cu modificarea salariului minim pe economie creste si valoarea punctului de amenda in cazul contraventiilor rutiere de la 67 la 70 de lei.

Salariul minim in Europa

In 11 tari, schimbarile au intrat in vigoare incepand din luna ianuarie, iar in Bulgaria un nou nivel minim al salarizarii va fi aplicat din luna aprilie, potrivit datelor Federation of European Employers (FedEE).

In Franta, salariul minim a crescut pana la valoarea de 1.398 de euro pe luna, Olanda 1.446 de euro, Islanda- 1200 euro, Malta – 685 de euro, Polonia  344 de euro, Slovacia 327 de euro, Turcia, Ungaria si Estonia la  aproape 300 de euro,  Belarus (90 de euro) si Romania (700 de lei – circa 160 de euro).

In Bulgaria, salariul minim va creste din luna aprilie, ajungand la 148 de euro.

Consultantul tău: Diana Dina

Din iunie 2011, Diana Dina este administrator al firmei de consultanta HR Workbee din Bucuresti. Anterior, timp de patru ani, a lucrat ca sef birou executări silite la departamentul “Recuperare creanţe şi derularea procedurilor de insolvenţă” al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Este licentiata în ştiinte juridice a Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” Bucuresti.

________

Citeste si

Cum să obtii pensia pe care o meriti cu adevarat

Care sunt clauzele specifice dintr-un contract de munca

Ți-a plătit angajatorul cursurile? Ce obligaţii şi ce drepturi ai

Ce cuprind clauzele speciale din contractele de muncă

Cookies