Sală pentru audierea minorilor, inaugurată la Parchetul de pe lângă Tribunalul București

de:
03 iun. 2016
3 Afișari
Sală pentru audierea minorilor, inaugurată la Parchetul de pe lângă Tribunalul București

Este a treia sală pentru audierea minorilor făcută prin acest proiect, intitulat „AUDIS: pentru o mai bună audiere a minorilor în România!„, și care a avut sprijinul financiar și tehnic al Asociației Federative „La Voix de l’Enfant” și al Ambasadei Franței în România. Primele două săli au fost amenajate în 2014, în cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din județele Dolj și Cluj, scrie Agerpres.

Sala de audiere permite înregistrarea audio-video a declarațiilor minorilor, în consecință, la dosarul cauzei se va păstra o declarație completă, ceea ce înseamnă, pe lângă depoziția propriu-zisă, pe lângă textul propriu-zis, și elementele de limbaj non-verbal„, a explicat Alexandru Georgescu, prim-procuror al PTB. El a menționat că se păstrează o astfel de declarație completă și se evită audierea repetată a victimei.

La rândul său, judecătorul Cristi Danileț a afirmat că săptămâna trecută a fost modificat Codul de procedură penală și că se permite audierea minorilor în astfel de încăperi. Directorul executiv al Federației Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC), Daniela Gheorghe, a menționat că prin intermediul acestor camere se evită audierea copilului de față cu abuzatorul.

Noi audiem în aceste săli copii victimă, copilul autor de infracțiuni sau copilul martor al unor infracțiuni„, a menționat Daniela Gheorghe.

Potrivit președintelui FONPC, Bogdan Simion, premisele infracționalității se găsesc în statistici, printre care și cea potrivit căreia 51% dintre copiii României trăiesc în sărăcie.

CSM spunea ca 20.000 de copii au fost trimiși în judecată în ultimii 5 ani, 15.000 dintre ei au fost condamnați. Alte date spuneau că în fiecare zi cinci copii sunt trimiși în justiție pentru furt, doi copii pentru tâlhărie și un copil pentru vătămare corporală„, a adăugat acesta.

Bogdan Licu, adjunctul procurorului general, a arătat că infracționalitatea minorilor constituie una dintre preocupările majore ale politicii penale în statele moderne.

Statisticile judiciare pun în evidență creșteri alarmante ale implicării minorilor în comportamente infracționale, ale numărului de copii din închisori, astfel încât necesitatea prevenirii și combaterii eficiente a manifestărilor infracționale în rândul acestora și găsirea unor soluții coerente și viabile de corectare a acestor comportamente apare cu atât mai acută (…) copiii se regăsesc adesea în postura de victimă a infracțiunilor (…) trebuie asigurată formarea atât inițială, cât și continuă pentru specialiștii care lucrează cu copiii care participă în proceduri judiciare„, a declarat Licu.

Ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul, a apreciat că înregistrarea permite retranscrierea audierii după vizionare, fapt ce permite raportarea fidelă a cuvântului și atitudinilor copilului.

Proiectul „AUDIS: pentru o mai bună audiere a minorilor în România!” este implementat în România din 2012, în baza unui protocol de colaborare semnat de FONPC și alte instituții, printre care se numără Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției.

Cookies