ESENTIAL

Sala Palatului se schimbă la faţă VEZI CUM VA ARĂTA

Toate modificările propuse se regăsesc într-un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care se află momentan în dezbatere publică. Proiectul se numeşte “CENTRU PENTRU ARTELE SPECTACOLULUI «SALA PALATULUI» ŞI PARCAJE PUBLICE SUBTERANE”(DESCARCĂ DOCUMENTUL). Potrivit documentului zona în care se afla clădirea(catalogată monument istoric), are statut special iar lucrările care o vor viza trebuie să se menţină „ţesutul urban tradiţional”. Mai exact, este vorba despre zona protejată Calea Victoriei şi potrivit legii trebuie ocrotite valorile arhitectural-urbanistice, istorice şi de mediu natural în ansamblul lor. Arhitecţii au venit cu o serie de propuneri cu privire la aspectul exterior, însă doar una a fost acceptată. De altfel, se stipulează în PUZ, ca literă de lege, “evitarea afectării expresiei arhitecturale a Sălii Palatului, din perspectiva memoriei şi percepţiei colective – nu se vor adăuga scări exterioare”. A fost aleasă varianta 7, dintr-un total de 10, care a fost semnată de arhitectul Romeo Belea; care şi-a mai pus amprenta pe alte clădiri impozante din Capitală. Între acestea se număra Hotelul Intercontinental, Hotelul Novotel, Universitatea Româno-Americană sau turnurile gemene de la Piaţa Presei. (CLICK PENTRU A MĂRI)

Planul lung, sărăcia culturii”

Lucrările la Sala Palatului vor avea loc în trei etape. Faza I presupune consolidarea şi modernizarea imobilului dar şi extinderea în cele patru colţuri cu lifturi panoramice. Tehnic vorbind: “extindere subsol suplimentar, amplasare 4 noduri de circulaţie verticală, supraetajare, reabilitare funcţională şi înlocuire instalaţii”. În Faza a II-a a proiectului vor fi realizate doua parcări subterane, “eliberând astfel solul pentru utilizarea sa ca spaţiu public şi crearea unui pol de atractivitate”. Tot în această etapă va fi eliminată legătura auto dintre Calea Victoriei şi str. Câmpineanu iar Biserica Kreţulescu va „beneficia” de mai mult spaţiu verde. În Faza a III-a este prevăzută realizarea unei noi săli de spectacol, la subsol, în faţa celei actuale iar în Faza a IV-a, care va fi şi ultima, se va elibera porticul din str. Câmpineanu „de construcţiile parazitare”. Documentul mai menţionează că „pentru păstrarea vegetaţiei trebuie menţinut un strat de 8 m de pământ vegetal peste placa de la primul subsol”. Mai mult, pentru Fazele a II-a şi a III-a se va acorda aviz favorabil după prezentarea unui studiu peisager, realizat abia după avizarea rezultatelor cercetării arheologice, în condiţiile în care Calea Victoriei este una dintre cele mai vechi străzi ale Bucureştiului. (CLICK PENTRU A MĂRI)

Când?

Proiectul privind modernizarea se află momentan în dezbatere publică. După ce PUZ-ul va primi aviz favorabil de la municipalitate va începe proiectarea. “Banii pentru proiectul inclus în PUZ vin de la Sala Palatului, din buget propriu, urmând ca după definitivarea acestuia să-l depunem pentru o finanţare externă nerambursabilă. Ca orizont de timp… cred că Festivalul George Enescu nu poate exista fără o Sală a Palatului”, explică pentru B365.ro Bogdan Trâmbaciu, directorul Unităţii de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii. De altfel, acustica şi aspectul Salii Palatului i-a deranjat pe unii invitati ai Festivalului Enescu, ediţia din acest an, după cum scria în luna septembrie B365.ro aici.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button