Sala Palatului a fost mutată de Guvern la RAAPPS

de:
17 ian. 2013
1 Afișari
Sala Palatului a fost mutată de Guvern la RAAPPS

Patrimoniul şi personalul Centrului pentru Artele Spectacolului „Sala Palatului” vor intra în administrarea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, care va pune sala la dispoziţia Ministerului Culturii pentru organizarea unor evenimente, inclusiv Festivalul Enescu.

Guvernul a decis miercuri, prin hotărâre, să transmită imobilele împreună cu bunurile şi dotările aferente Sălii Palatului în administrarea RA-APPS, în vederea eficientizarii activităţii instituţiei.

În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii, personalul şi patrimoniul centrului urmează a fi preluate integral în cadrul RA-APPS, care se substituie în toate drepturile şi obligaţiile privind activitatea Centrului.

RA-APPS va pune la dispoziţia Ministerului Culturii bunurile imobile şi mobile, care constituie complexul Sala Palatului, pentru desfăşurarea evenimentelor culturale, inclusiv a Festivalului Internaţional George Enescu.

O dată cu trecerea Sălii în subordinea unei alte instituții, cel mai probabil va fi schimbată și conducerea acesteia. Actualul director, PDL-istul Lucian Iliescu, fost candidat la Primăria Sectorului2, a refuzat să elibereze funcția la cererea fostului ministru al culturii Mircea Diaconu, susținând că a câștigat funcția prin concurs.  

În toamna anului trecut, Centrul pentru Artele Spectacolului „Sala Palatului” a fost trecut de Executiv din subordinea Ministerului Culturii în cea a Secretariatului General al Guvernului, pentru promovarea imaginii României şi a „strategiilor guvernamentale” în diverse domenii.

Guvernul susţine, că, prin această modificare, se va asigura creşterea vizibilităţii şi impactului acţiunilor desfăşurate în cadrul acestui centru, care va putea deveni coorganizator al unor evenimente pentru promovarea imaginii României şi pentru promovarea strategiilor guvernamentale în diverse domenii de activitate.

Sala Palatului este vitală pentru cel mai cunoscut festival de muzică din România, festivalul George Enescu, astfel încât Ministerul Culturii a încercat în ultimii ani să găsească fonduri pentru a o moderniza, având în vedere că acum suferă la capitolul sonorizare și nu numai.

Planuri de modernizare cu lifturi exterioare

În noiembrie 2011 intra în dezbatere publică proiectul de modernizare a Sălii Palatului. Arhitecţii au venit cu o serie de propuneri cu privire la aspectul exterior, însă doar una a fost acceptată. De altfel, se stipulează în PUZ, ca literă de lege, “evitarea afectării expresiei arhitecturale a Sălii Palatului, din perspectiva memoriei şi percepţiei colective – nu se vor adăuga scări exterioare”. A fost aleasă varianta 7, dintr-un total de 10, care a fost semnată de arhitectul Romeo Belea; care şi-a mai pus amprenta pe alte clădiri impozante din Capitală. Între acestea se număra Hotelul Intercontinental, Hotelul Novotel, Universitatea Româno-Americană sau turnurile gemene de la Piaţa Presei.

Modernizare Sala Palatului

Faza I presupunea consolidarea şi modernizarea imobilului dar şi extinderea în cele patru colţuri cu lifturi panoramice. Tehnic vorbind: “extindere subsol suplimentar, amplasare 4 noduri de circulaţie verticală, supraetajare, reabilitare funcţională şi înlocuire instalaţii”. În Faza a II-a a proiectului vor fi realizate doua parcări subterane, “eliberând astfel solul pentru utilizarea sa ca spaţiu public şi crearea unui pol de atractivitate”. Tot în această etapă va fi eliminată legătura auto dintre Calea Victoriei şi str. Câmpineanu iar Biserica Kreţulescu va „beneficia” de mai mult spaţiu verde. În Faza a III-a este prevăzută realizarea unei noi săli de spectacol, la subsol, în faţa celei actuale iar în Faza a IV-a, care va fi şi ultima, se va elibera porticul din str. Câmpineanu „de construcţiile parazitare”. Documentul mai menţionează că „pentru păstrarea vegetaţiei trebuie menţinut un strat de 8 m de pământ vegetal peste placa de la primul subsol”. Mai mult, pentru Fazele a II-a şi a III-a se va acorda aviz favorabil după prezentarea unui studiu peisager, realizat abia după avizarea rezultatelor cercetării arheologice, în condiţiile în care Calea Victoriei este una dintre cele mai vechi străzi ale Bucureştiului.

Banii pentru proiectul inclus în PUZ vin de la Sala Palatului, din buget propriu, urmând ca după definitivarea acestuia să-l depunem pentru o finanţare externă nerambursabilă. Ca orizont de timp… cred că Festivalul George Enescu nu poate exista fără o Sală a Palatului”, explica pentru B365.ro Bogdan Trâmbaciu, directorul Unităţii de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii. De altfel, acustica şi aspectul Salii Palatului i-a deranjat pe unii invitati ai Festivalului Enescu, ediţia din 2011, după cum scria în luna septembrie B365.ro aici.

Modernizarea a rămas, însă, la stadiul de proiect.

Sala Palatului a fost inaugurată în anul 1960 şi este în prezent unul din principalele locuri din Bucureşti de desfăşurare a unor manifestări artistice de amploare, printre care se numără Festivalul „George Enescu”.

Sala Palatului a fost transferată în administrarea Ministerului Culturii, de la RAAPPS, printr-o Hotărâre de Guvern aprobată pe 16 august 2006.

În prezent, managerul Sălii Palatului este Cătălin Lucian Iliescu, potrivit site-ului instituţiei.

Pe 12 mai 2012, managerul Sălii Palatului, Cătălin Lucian Iliescu, a transmis, într-un comunicat, că ministrul Culturii de la momentul respectiv, liberalul Mircea Diaconu, l-a „somat” să demisioneze din funcţie. „Incompatibilul Mircea Diaconu, membru al PNL, numit ministru al Culturii în deja compromisul Guvern Ponta m-a somat să-mi dau demisia din funcţia de manager al Sălii Mari a Palatului, deşi eu ocup această funcţie prin concurs şi nu în urma unei numiri politice. În caz contrar, m-a ameninţat că mă demite el. El, urmăritul penal”, spunea în respectivul comunicat Cătălin Lucian Iliescu.

Democrat-liberalul, care era la momentul respectiv şi candidatul PDL la Primăria Sectorului 2, a susţinut că „motivele şantajului politic pe care îl practică incompatibilul şi urmăritul penal Mircea Diaconu” asupra sa nu au nicio legătură cu activitatea managerială pe care o desfăşoară la Sala Palatului.

Cătălin Lucian Iliescu a mai spus atunci că nu îşi va da demisia de la conducerea Sălii Palatului, instituţie pe care a precizat că o conduce din anul 2010.

De cealaltă parte, Mircea Diaconu a declarat la momentul respectiv, că managerul Sălii Palatului îşi face campanie electorală prin intermediul Sălii Palatului. „Sala Palatului este o instituţie publică de cultură. El îşi face campanie electorală prin intermediul instituţiei. A tipărit pe banii instituţiei – o instituţie publică de cultură – pliante pe care le împrăştie peste tot”, a spus Mircea Diaconu. El a precizat că pe o parte a unui astfel de pliant era promovată activitatea Sălii Palatului, iar pe cealaltă se promova Cătălin Lucian Iliescu în postura de candidat al PDL la Primăria sectorului 2.

Mircea Diaconu a mai spus atunci că nu contestă concursul în urma căruia Cătălin Lucian Iliescu a fost numit manager al Sălii Palatului. Totodată, Diaconu a catalogat acuzaţiile lui Cătălin Lucian Iliescu, potrivit căruia ministrul l-ar „şantaja politic”, „o obrăznicie în stilul clasic”.

Cookies