Şaisprezece persoane, reţinute după percheziţiile efectuate ieri în Capitală şi în 11 judeţe

de:
05 sept. 2014
3 Afișari
Şaisprezece persoane, reţinute după percheziţiile efectuate ieri în Capitală şi în 11 judeţe

Poliţiştii şi procurorii au efectuat peste 100 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în 11 judeţe din ţară, în acţiune fiind implicaţi peste 350 de poliţişti. Sunt vizaţi suspecţi de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul construcţiilor. Percheziţii au fost făcute şi la Primăria Sectorului 5- mai precis, la Administraţia Domeniul Public Sector 5. Edilul Marian Vanghelie a declarat că descinderile au în vedere o problemă economică a unor companii care lucrează cu primăriile.

Redăm integral comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti

În urma acţiunilor din data de 04.05.2014 derulate de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţiştii din cadrul DGPMB s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani:

De asemenea, s-a dispus reţinerea a 16 inculpaţi, după cum urmează:

1. PREDA IOAN pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi prezentarea, cu rea-credinţă, în prospectele, rapoartele şi comunicările adresate publicului, a unor date neadevărate asupra constituirii societăţii ori asupra condiţiilor economice ale acesteia;

2. PREDA NICOLETA pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi prezentarea, cu rea-credinţă, în prospectele, rapoartele şi comunicările adresate publicului, a unor date neadevărate asupra constituirii societăţii ori asupra condiţiilor economice ale acesteia;

3. NĂFTĂNĂILĂ LOREDANA pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală;

4. POP IONIŢA pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală;

5. DUMITRU MARIN – pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani;

6. PARASCHIV PETRICĂ pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani;

7. GRIGORUŢ BOGDAN – CIPRIAN pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală şi spălare de bani în formă continuată;

8. TUDOR ALEXANDRU pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală şi spălare de bani;

9. RADU VIOREL pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală şi spălare de bani;

10. MIRICĂ RAMONA-LILIANA pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală şi spălare de bani;

11. MIRICĂ VIRGIL pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală şi spălare de bani;
12. COCU MARIAN pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală şi spălare de bani.

13. COCU ADRIAN- HOREA pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală şi spălare de bani;
14. BOGZA MARIUS pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la spălare de bani;
15. VIŞAN DANIEL pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală şi spălare de bani;
16. POSTOLACHE ANGELICA pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală şi spălare de bani;

De asemenea, s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpatul ŢENE VICTOR pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, ambele în formă continuată.
În cauză s-a reţinut că există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2013, inc. Preda Ioan şi Preda Nicoleta, în calitate de administratori ai SC T. SRL – au iniţiat, derulat şi participat la circuite evazioniste şi de spălare a banilor prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false şi înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale (TVA şi impozit pe profit), transferând sume impresionante în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii au fost retraşi, în totalitate, în numerar.

Prejudiciul produs bugetului de stat de către cei doi inculpaţi se ridică la suma de aproximativ 7,4 milioane de lei. Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 2,2 milioane de lei.

În perioada 2009 – 2014, inc. Dumitru Marin şi Ţene Victor – care controlează SC I.L.C. SRL şi SC D.I.E. SRL – au contractat lucrări de reabilitare termică, dar şi alte lucrări de construcţii – în principal, în urma câştigării unor licitaţii organizate de instituţii publice. Lucrările de construcţii şi reabilitare termică au fost subcontractate pentru sume mult mai mici sau au fost executate cu angajaţii proprii.

Ulterior încasării banilor, inculpaţii au transferat în conturile a 9 societăţi comerciale controlate de ceilalţi inculpaţi reţinuţi în cauză, suma totală de 55.647.715 lei, 4.479.785 euro şi 1.082.818 USD (un total de aproximativ 17.000.000 euro).

În vederea diminuării obligaţiilor fiscale, inculpaţii au înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de la societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă către care au şi transferat sumele de bani.

Transferurile erau urmate, în aceeaşi zi sau cel mai târziu a doua zi, de retrageri în numerar de aceeaşi valoare sau de transferuri în conturile alte societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă. Toţi banii transferaţi au ajuns prin persoane de încredere în posesia inc. Dumitru Marin şi Ţene Victor.

Sumele astfel obţinute au fost reciclate şi introduse în alte circuite economice şi financiare, în vederea disimulării şi ascunderii originii ilicite a fondurilor.

Prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la suma de aproximativ 35 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 85 milioane de lei.

14 dintre inculpaţii reţinuţi vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, faţă de doi dispunându-se măsura preventivă a controlului judiciar.
De asemenea, se va propune arestarea în lipsă a altor doi inculpaţi care se sustrag de la urmărirea penală.

În prezenta cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii. 

Cookies