BAZAR

Claudiu Săftoiu: TVR are o pierdere de 145,6 milioane de euro. Tăiem în carne vie

TVR are, în momentul de faţă, o pierdere cumulată de 145 de milioane de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7 ani şi jumătate, potrivit „scenariului pesimist” creionat de conducerea televiziunii.

Pentru a exemplifica situaţia în care se află TVR, Săftoiu a precizat într-un interviu acordat Mediafax că încasările Televiziunii Române sunt de 6,5 milioane de euro pe lună, iar cheltuielile sunt de 10,3 milioane de euro pe lună. Planul de măsuri avute în vedere de conducerea TVR prevede reducerea cheltuielilor la 5,1 milioane de euro pe lună şi folosirea excedentului de circa 1,4 milioane de euro pentru plata datoriilor şi pentru investiţii.

„Aici la TVR, din nefericire, ani la rând, au existat până una-alta, cel puţin la prima impresie, complicităţi (…) misiunea mea aici şi a Consiliului de Administraţie învestit în Parlamentul României este de a opri jaful structurat în care s-a complăcut ani şi ani de zile Televiziunea Română”, spune Săftoiu.

O problemă foarte mare a TVR este şi numărul foarte mare de angajaţi – aproximativ 3.400 de angajaţi. Săftoiu spune că „numărul exact de scoateri din sistem” va putea fi precizat abia după finalizarea negocierilor cu reprezentanţii sindicatelor din TVR, care vor începe săptămâna viitoare.

Până atunci însă vor trebui să plece câteva zeci de colaboratori de la TVR Info, televiziunea de ştiri a SRTV (Societatea Română de Televiziune), care la 15 august îşi va înceta emisia. „TVR Info nu a fost niciodată sustenabilă financiar în TVR, era orfanul de lux al SRTv„, subliniază Claudiu Săftoiu.

„Suntem aşadar în situaţia în care de la început am tăiat în carne vie şi din păcate lucrul acesta produce suferinţă, frustrare”, spune Săftoiu, precizând însă că el şi actualul CA nu au venit în TVR „ca să demoleze lucrurile bune”.

Va fi vorba mai degrabă de o contracţie „temporară” a TVR Info în TVR 1 şi a TVR Cultural în TVR 2 (care va fi redenumit TVR 2 Cultural) şi în TVR 3, până la plata datoriilor SRTv, explică Săftoiu.

În urma măsurilor de redresare economică, Săftoiu estimează că numărul şefilor din TVR (circa 120 de „şefi şi şefi mai mici” în prezent) va scădea cu până la 75%.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button