Între 8 și 10 septembrie, Balkanik Festival sărbătorește 10 ani de existență în Grădina Uranus și pe strada Uranus, care se închide pentru mașini și se deschide pentru o călătorie fascinantă prin cultura și tradițiile creative regionale. Ritm, culoare, concerte, artiști inediți, expoziții și instalații de artă, demonstrații ale unor meșteșuguri pe cale de dispariție, recital de gastronomie, o atmosferă unică, liberă ne așteaptă și în acest an în grădina Uranus, unul dintre puținele spații istorice din vechiul cartier Uranus care a scăpat de demolările din anii ’80. “Balkanik Festival nu este ceea ce credem noi despre balcanici. Bucureștiul are un imens potențial pentru turism cultural de calitate”, interviu cu Daniel Mitulescu, producător de film, unul dintre fondatorii Balkanik Festival.
În ultimii 10 ani, Balkanik Festival – Home of World Music a devenit un eveniment de amploare, recunoscut la nivel internațional pentru atmosfera sa unică, pentru spiritul incluziv și caracterul de melting pot cultural pentru comunitățile din București și din toată partea aceasta de lume. Balkanic Festival și-a propus, încă de la prima ediție, să promoveze incluziunea, înțelegerea și acceptarea altor culturi, prin muzică și alte arte, iar pentru cea de-a X-a ediție, organizatorii au lansat Manifestul Balkanik: “De 10 ani vedem binele public. De 10 ani vedem multiculturalism, oameni care știu versurile, chiar dacă nu cunosc limba. De 10 ani vedem egalitate, pentru că noi n-avem o zonă VIP. De 10 ani vedem curaj, pentru că oamenii nu au nevoie de modă pentru a fi ei înșiși. De 10 ani vedem comunitate, nu toată lumea se știe, dar toată lumea se cunoaște. De 10 ani vedem incluziune, suntem festivalul la care toate tipurile de familii se simt ca acasă. De 10 ani suntem o comunitate și facem petreceri de ținut minte. De 10 ani trăim bucuria diversității. Bucuria definește Balkanik Festival”.
Daniel Mitulescu este producător de film, a absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, are un master în antropologie și a urmat un MBA în audio-vizual la Universidad Carlos II din Madrid. Daniel Mitulescu a înființat Casa de Producție Metropolis Film, organizează Kinodiseea, festival internațional de film pentru copii, și Caravana Metropolis, cinema in aer liber cu filme de autor pentru publicul larg.
B365.ro: 8-10 septembrie, 10 ani de Balkanic în Grădina Uranus. Cum era grădina acum 10 ani, la prima ediție?
Daniel Mitulescu: Wow, era o grădină în care nu se mai întâmplaseră evenimente de cel puțin 5-6 ani. Era dezastru acolo, țin minte că atunci când am intrat era un lanț ruginit, pe care am reușit să-l dăm jos. Ne-au trebuit vreo două săptămâni ca să igienizam locul și să-l punem din nou în valoare.
B365.ro: Uranus este o grădină istorică, acolo se află celebrul turn de apă proiectat de Anghel Saligny, unul dintre puținele artefacte care au supraviețuit din cartierul Uranus, demolat în timpul dictaturii comuniste, pentru construirea Casei Poporului. Cum ați ales grădina din Rahova și care a fost conceptul festivalului?
Daniel Mitulescu: Ideea mi-a venit pe vremea când acolo era E-Uranus, singura grădină cinema din București pe atunci. Am făcut un concert cu Taraf de Haidouks, care nu mai fuseseră în România de ceva ani buni și acela a fost singurul concert în care au cântat într-o formulă completă, dacă mă gândesc bine. Au venit să-i vadă vreo 3000 de oameni și atunci mi-a venit ideea de a face un Festival care să se numească Balkanik.
B365.ro: De ce Balkanik Festival la București? Noi nu suntem în Balcani, dar avem vecini balcanici. Avem multe în comun cu ei, de la mici, sarmale, ardei umpluți la obiceiuri, manele, siktir, bășcălie, Pisica albă-Pisica neagră.
Daniel Mitulescu: Balkanik Festival a apărut tocmai pentru că era anticurent, acum 10 ani existau foarte multe stereotipuri legate de Balcani. Ne-am întrebat: Ia să vedem, ce înseamnă balcanic? Că, de fapt, noi ne cunoaștem foarte puțin vecinii și abia după Revoluție am început să ajungem tiptil-tiptil prin Bulgaria, pe la sârbi. Am vrut să punem Bucureștiul în centrul cultural al Europei de sud-est. Ne-am gândit că Bucureștiul poate să rivalizeze cu Instanbulul din punct de vedere al diversității etnice și al ofertei culturale. Tocmai pentru faptul că suntem poziționați cumva la marginea Balcanilor, tocmai controversa aceasta mi s-a părut un prilej bun de a evidenția multiculturitatea etnică. Balkanic a fost un pretext și o formă de a rechestiona mai multe stereotipuri și prejudecăți.
B365.ro: Ați adus artiști, trupe mari în cei 10 ani de Balkanic. Au venit și turiști din Balcani la festival? Nu prea avem turism cultural în București.
Daniel Mitulescu: Era bine ca Balkanikul să fie în București, tocmai pentru că eu cred în turism cultural de calitate. Balkanic aduce un anumit tip de turiști, dar nu numai din zona Balcanilor. Vin oameni din Japonia sau din America, special pentru acest festival. Balkanik este Home of World Music, un festival care propune nu doar muzică din Balcani. Este un fel de confluență culturală, noi avem o selecție de artiști cunoscuți pentru muzica lor tradițională reinterpretată și fuzionată. Astfel, sunetele tradiționale ale diferitelor culturi reprezentate în cadrul Balkanic își găsesc forme noi de manifestare, prin jazz, rock sau arhitecturi electronice. La Balkanik au venit oameni din toată lumea pentru energia și felul acesta unic de atmosferă.
B365.ro: Mesajul vostru are bătaie lungă, promovați înțelegerea între culturi, descoperirea și acceptarea celuilalt, multiculturalismul. Nu este doar un eveniment cu ceaune și muzică balcanică. Vorbiți de egalitate, comunitate, incluziune.
Daniel Mitulescu: Sunt lucruri în care credem și consider că sunt foarte sănătoase pentru societatea românească, vorbim de descoperirea și cunoasterea altor culturi. Putem spune că Balkanik este un fel de schimb cultural, de intersecții. Vorbim de confluențe între artiști din diferite țări, întâlnim francezi care cântă cu turci, de pildă. În principiu este un Festival al dialogului intercultural, pe un ritm care înseamnă dans. Este un festival în care dansezi, ești relaxat, te simți liber, este un festival în care nu te simți judecat.
B365.ro: Cât de greu este să aduceți nume, trupe mari, când banii sunt puțini?
Daniel Mitulescu: Extrem de greu. Gândește-te că într-o trupă pot să fie și 12 oameni, asta înseamnă să asigurăm costul biletelor de avion, al cazării, este destul de greu. Avem însă centre culturale care ne sprijină: ARCUB, Institutul Francez, Institutul Polonez, Institutul Italian, ICR. Avem o colaborare foarte bună cu Uniunea Armenilor din România și cu câțiva sponsori care cred în aceste valori, în primul rând OSCAR Downstream. Ne “batem”, firește, cu festivaluri mari care atrag poate majoritatea fondurilor private. Am reușit însă să supraviețuim cu greu și uite că am ajuns la a zecea ediție. Fiecare ediție este o luptă grea, pentru că nu vrem să facem compromisuri, vrem să fie atmosfera așa cum o știe publicul. Avem un public dedicat, care vine an de an pentru această atmosferă foarte specială.
Daniel Mitulescu: Noutatea acestui an este faptul că am reușit să închidem strada Uranus pentru mașini și să integrăm comunitatea în festival; va fi o poartă deschisă pentru toți cei care vor un festival stradal, dar și unul în grădina Uranus. Cu atmosferă, fanfară, muzicieni care se plimbă prin public, cu expozanți de produse handmade. Anul acesta vom avea și dezbateri despre ce înseamnă tradițiile creative, le aducem în contemporaneitate. Va și mâncare tradițională, de la ceaun până la mâncare indiană. Pe scurt, Balkanik reprezintă diversitate culinară, culturală și muzicală. Cred că dacă autoritățile ar conștientiza potențialul imens al turismului de calitate în București, încă am avea șansa să fim un pol cultural, un model de conviețuire pentrru toată zona aceasta de Europă. Balkanik festival nu este ceea ce credem noi despre balcanici.
Video-manifest, Balkanik la zece ani, aici:
Balkanik Festival este organizat de Asociația Culturală Metropolis și The Fresh, co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului “București acasă 2023”.