S-au semnat primele contracte de reabilitare termică din bani europeni,la Bucureşti.LISTA BLOCURILOR

de:
30 mai 2014
1 afișări
S-au semnat primele contracte de reabilitare termică din bani europeni,la Bucureşti.LISTA BLOCURILOR

REABILITARE TERMICĂ BUCUREŞTI. „Pentru perioada 2014-2020, Comisia Europeană pune accent îndeosebi pe finanţarea proiectelor privind creşterea eficienţei energetice din fonduri europene, atât la clădiri publice care pot fi reabilitate termic, cât şi la clădiri private rezidenţiale, cu participarea unei cote-parte a beneficiarilor. Deja avem trei contracte semnate pentru reabilitarea termică a blocurilor, în Sectorul 3”, a declarat Dan Nicula, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI) care a adăugat că, chiar dacă nu au fost publicate ghidurile de finanţare pentru perioada de raportare 2014-2020, primăriile interesate de reabilitarea termică a blocurilor din fonduri UE pot depune cererile la ADRBI pentru evaluare. 

REABILITARE TERMICĂ BUCUREŞTI. Cele 34 de blocuri din Sectorul 3 care vor fi reabilitate termic cu bani europeni totalizează aproximativ 4.200 de apartamente. 

LISTA COMPLETĂ A BLOCURILOR CE VOR FI REABILITATE TERMIC DIN FONDURI EUROPENE POATE FI CONSULTATĂ AICI. 

CITEŞTE ŞI 900 mil. euro de la UE pentru regiunea Bucureşti-Ilfov între 2014-2020. Ce proiecte vor primi bani

REABILITARE TERMICĂ BUCUREŞTI. Spre deosebire de programul de reabilitare termică a blocurilor derulat de primăriile de sector din Capitală din bugetul local, unde contribuţia locatarilor este zero, în cazul imobilelor reabilitate termic cu bani europeni locatarii vor plăti o cotă-parte de până la 30% din costurile totale. 

REABILITARE TERMICĂ BUCUREŞTI. Astfel, potrivit prevederilor legale în vigoare, costurile de reabilitare termică a blocurilor cu bani europeni vor fi suportate în proporţie de 60% de Uniunea Europeană, restul de 40% revenind împreună primăriei şi asociaţiei de proprietari, respectiv locatarilor blocurilor în cauză. Însă, sumele ce trebuie plătite de locatari sunt la fiecare administraţie de proprietari, în funcţie de veniturile vecinilor din bloc, între 10-30% din total, după cum urmează: 

– 30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 euro;
– 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 euro;
– 10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 euro. 

CITEŞTE ŞI Începe un nou program de reabilitare termică în Sectorul 2 din Bucureşti: LISTA celor 40.000 de apartamente. În acest caz, lucrările ar urma să fie realizate etapizat, începând cu iunie 2014. Cele 597 blocuri, care numără aproximativ 40.000 de apartamente, au fost repartizate în 12 loturi în zonele Floreasca, Ştefan cel Mare, Vergului-Dobroieşti, Fundeni, Teiul Doamnei, Doamna Ghica, Calea Moşilor, Iancului, Chişinău, Pantelimon şi zona protejată din centrul Capitalei. 

REABILITARE TERMICĂ BUCUREŞTI. La sfârşitul anului 2013, Consiliul Local Sector 3 a aprobat un proiect de hotărâre ce prevede că Primăria poate prelua iniţial contribuţia asociaţiei de proprietari cu condiţia ca banii să fie recuperaţi ulterior de la proprietari în termen de cel mult zece ani.  În acest caz, banii pentru reabilitarea termică a blocurilor vor fi plătiţi de administraţia locală, urmând ca locatarii să îi înapoieze pe parcursul a zece ani, din care cinci ani sunt consideraţi ca perioadă de graţie, deci fără plată. 

Şi în Sectorul 4 al Capitalei, 1.305 blocuri urmează să fie reabilitate termic în cadrul Programului multianual de reabilitare termică pentru perioada 2014-2020. Lucrările de anvelopare vor fi realizate GRATUIT de administraţia locală, în ordinea în care asociaţiile de proprietari s-au înscris la Primăria Sectorului 4.  

REABILITARE TERMICĂ BUCUREŞTI. Conform sursei citate, finanţarea Programului multianual de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din Sectorul 4 pentru perioada 2014-2020 este asigurată dintr-un credit extern de 224.700.000 euro luat de la Banca Europeană de Investiţii (BEI). Detalii, aici. 

LISTA BLOCURILOR INCLUSE ÎN PROGRAMUL MULTIANUAL DE REABILITARE TERMICĂ 2014-2020, ÎN SECTORUL 4 DIN BUCUREŞTI POATE FI DESCĂRCATĂ DE AICI. 

În acest an, Primăria Sectorului 1 şi-a propus să reabiliteze termic GRATUIT 190 de blocuri, fondurile fiind asigurate din bugetullocal. În Sectorul 1, odată cu anveloparea gratuită a blocurilor proprietarii primesc gratuit şi certificatul de performanţă energetică al clădirii. Certificatul energetic se acordă pe bloc şi nu pentru fiecare apartament în parte.

Cookies