S-au găsit urși panda în Munții Carpați

26 iul. 2022
2926 Afișari
S-au găsit urși panda în Munții Carpați
Maria Coman: S-au găsit urși panda în Munții Carpați

Zău, eu n -am mai prins demult atâtea subiecte în timpul verii. Nici nu se potolește bine unul, că năvălește altul, dă peste cap bula, învrăjbește, iar ne certăm cu toții, n-apucăm să ne spunem tot ce avem de zis pe tema, că vine altă temă și tot așa. Ceea ce mă nemulțumește profund, căci nu mai știu nici despre ce voiam să îmi dau cu părerea sau nu apuc să mi fac o părere că subiectul s- a evaporat și tot așa. Motiv pentru care am mai vrut să spun diverse, dar am uitat, așa că azi e despre turism la munte și la mare, în România. 

Deci, săptămâna trecută, în plin scandal Buhnici (știți, evident, despre ce vorbesc, dacă nu știți, încă mai e timp să aflați, că ăsta a fost un scandal mai lung, nu ca cel cu J’ai Bistrot care s-a despaunat repede- ceea ce e bine, că era real o prostie), au început să apară și știrile de pe litoral CUM CĂ E GOL. Că nu mai e omor ca în alți ani. Au început să se plângă hotelierii și cei de la restaurante. Că ce se întâmplă, că ce ne facem, că nu e vina noastră, că noi am vrut să fie bine, dar n- a fost bine, că nu e adevărat că în Grecia e mai bine, că e campanie de presă.

Deci, ca să clarificăm, în Grecia de fapt e rău și scump și prost, dar e vina televiziunilor că arată că e scump în România, căci de fapt nu e. Are sens, cine zice că n -are sens e pricinos. Și mai e în continuare problema cu Vama Veche, care nu mai e ce a fost. Doar că Vama Veche este ceea ce este acum datorită/ din cauza oamenilor care merg acolo. Adică cei care sunt ok să aibă faleză ca la Saturn, cu beculețe și tiribombe, cei care au privit cu detașare cum s-a construit acolo, halul în care s-a construit, cei care parcau la marginea plajei până s- a interzis asta. OAmenii aceștia vor merge în continuare acolo, pentru că pentru ei asta înseamnă Vama Veche. E o schimbare de clase sociale, până la urmă, pur și simplu sunt alți oameni acolo. Eu nu mai merg de ani buni, pe litoralul românesc în general, decât maximum un week-end la 2 ani. De fiecare dată e din ce în ce mai rău. Mai scump. Mai prost. Ultima dată, în pandemie cred, deși hotelul avea piscină, nu aveai voie să o folosești. Explică-le asta copiilor cărora le spusesem că mergem acolo tocmai pentru că e piscină. 

Cum am puține experiențe cu marea, să mergem la munte. Unde lucrurile sunt împărțite. Nu am mai fost nici la munte prea des, iar trasee n-am mai făcut de prin liceu, dar simt nevoia să merg și nu prin orașe, așa că am încercat anul ăsta. Și am descoperit următoarele:

  1. Degeaba scrie la începutul unui drum că e drum tehnologic, închis circulației mașinilor și că sunt amenzi, că dacă românul vrea să meargă cu mașina, chiar o să meargă cu mașina. Din fericire, nu au fost foarte mulți, dar au fost. 
  2. La tarabele de pe munte sau de pe la cabane găsești mai ușor urși panda de pluș sau lei decât afine sau zmeură, deși e sezonul lor. N -am apucat să facă poze, de fapt nici nu m-am gândit în momentele acelea, dar vă jur, cum vedeai o tarabă vedeai și un morman de urși panda unii peste alții. De ce urși panda, de ce nu urși bruni măcar, n-am întrebat, dar acum ca m-am auto făcut curioasă promit că o să o fac data viitoare. 

Am avut și ceva experiențe bune, plus că peisajele sunt chiar minunate, le uitasem. Experiențele bune au fost în Covasna, la castelul contelui Kalnoky, o bijuterie minunat întreținută, satele de pe acolo sunt și ele foarte frumoase și îngrijite și la Castel Daniel, care e tot conacul unui nobil de-al locului, transformat în hotel, cu un meniu scurt, dar foarte bun și cu un spa mic, dar senzațional. Vă mai povestesc, mă duc să fac bagaje de Grecia. Știu, e scump și prost, nu e nevoie să îmi spuneți. 

Nota B365.ro: Oricât de dement ar fi ritmul întâmplărilor de vara asta, Maria reușește să țină pasul cu ele, orice-ar zice. Scurtă recapitulare doveditoare:

Cookies