Incendiul din Confort City: provocat de un scurtcircuit, propagat din cauza viciilor construcției

de:
11 oct. 2012
1 afișări
Incendiul din Confort City: provocat de un scurtcircuit, propagat din cauza viciilor construcției

Potrivit anchetatorilor, incendiul a izbucnit la un aparat electrocasnic, respectiv un frigider dintr-unul din apartamentele de la mansarda blocului, a anunţat Realitatea TV. 

„Pe baza probelor analizate, sursa de aprindere de natură electrică (scurtcircuit electric) este cea mai probabilă cauză de incendiu”, se arată într-un comunicat de presă de joi al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Scurtcircuitul s-ar putea să fi fost provocat de desele fluctuații de tensiune din rețeaua electrică, pentru care s-ar face vinovată compania Enel, spuneau anterior surse ISU.

Iniţial, pompierii au luat în calcul trei variante, respectiv scurtcircuit electric, foc nesupravegheat sau mână criminală. În urma anchetei, prima variantă a fost cea care a provocat teribilul incendiu. 

Ancheta ISU a stabilit că incendiul a fost favorizat de materialele combustibile folosite la mansardă şi acoperiş şi de lipsa compartimentării cu elemente care să reziste la foc, respectiv materiale tratate ignifug. Mai mult decât atât, părţi din construcţie care apăreau în acet ca fiind din materiale prefabricate erau, în realitate, din rigips sau lemn. 

Pe parcursul cercetării, comisia din cadrul structurilor subordonate IGSU a avut în vedere amprenta incendiului din 2 octombrie, din complextul rezidenţial Confort City, propagarea arderii, modul de evoluţie al incendiului în timp şi spaţiu, direcţiile şi căile prin care s-a propagat succesiv până a cuprins întreaga suprafaţă afectată, precum şi declaraţiile şi imaginile filmate de către martori, imagini surprinse înaintea şi pe timpul sosirii echipajelor de pompieri.

Aproximativ 640 de persoane au fost afectate de incendiul din complexul Confort City, în urma căruia au fost distruse aproape în totalitate 24 de apartamente aflate la mansardă, iar majoritatea celor de la etajul 10 au suferit daune în proporţie de 10 – 30 la sută. Totodată, unele dintre apartamentele situate la etajele inferioare au suferit daune de maximum 5 la sută, din cauza apei folosite la stingerea incendiului, iar pe o suprafaţă de aproximativ 5 la sută a fost afectată izolaţia de polistiren a imobilului, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Citeşte şi Garda Naţională de Mediu susţine că Negoiţă nu avea avize de mediu pentru ansamblul Confort City

Focul a izbucnit în complexul rezidenţial Confort City pe data de 2 octombrie 2012, în jurul orei 14:30,la etajul 11 al blocului

Cookies