S-a întâmplat în București (dar nu numai) și nici n-am băgat de seamă! Solstițiul de vară 2022

21 iun. 2022
1135 Afișari
S-a întâmplat în București (dar nu numai) și nici n-am băgat de seamă! Solstițiul de vară 2022
S-a întâmplat în București (dar nu numai) și nici n-am băgat de seamă! Solstițiul de vară 2022. Sursa foto: Facebook/ Primaria Sectorului 6

Marți, 21 iunie, la ora 12:14 a avut loc solstițiul de vară 2022. Cât stăteam la semafor în București a început vara astronomică și nici nu ne-am dat seama. Astăzi este cea mai lungă zi din an.

Solstițiul de vară 2022

Solstițiul de vară este un eveniment astronomic ce are legătură cu mișcările de revoluție ale Pământului în jurul Soarelui și mișcările de rotație în jurul axei proprii.

Mai exact, Pământul desfășoară atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mișcare diurnă de rotație în jurul polilor tereștri.

„Axa polilor păstrează (în prima aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor”, potrivit informațiilor oficiale transmise de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Cum este iluminată planeta la solstițiul de vară. Sursa foto: astro-urseanu.ro
Cum este iluminată planeta la solstițiul de vară. Sursa foto: astro-urseanu.ro

Cea mai lungă zi din an

Astăzi, când are loc solstițiul de vară, durata zilei are cea mai mare valoare din an – 15 ore și 32 de minute, iar noaptea este de numai 8 ore și 15 minute.

După solstițiul de vară, durata zilei începe să scadă treptat, iar durata nopții începe să crească, vreme de 6 luni, până la momentul solstițiului de iarnă care are loc la data de 21 decembrie. În emisferica sudică a Pământului acest fenomen se desfășoară invers.

La București, nopțile cele mai scurte sunt în perioada 19 – 24 iunie 2022. Acestea vor avea o durată de 8 ore și 28 de minute.

În perioada 24 iunie și 1 iulie 2022, va avea loc cel mai târziu apus de Soare. La București, Soarele va apune la ora 21:04, potrivit calendarului publicat de sursa citată.

Să nu uităm de momentele de echinocțiu care intervin între solstiții. La solstițiul de toamnă și de primăvară, ziua va fi egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

În anul 2023, solstițiul de vară va avea loc la data de 21 iunie, ora 17:58.

Cookies