S-a încheiat licitația pentru achiziția a 100 de autobuze electrice pentru București. Anunțul lui Stelian Bujduveanu

25 ian. 2022
8029 Afișari
S-a încheiat licitația pentru achiziția a 100 de autobuze electrice pentru București. Anunțul lui Stelian Bujduveanu

Mai mult de 10 companii s-au înscris la licitația pentru achiziția a 100 de autobuze electrice în București.

Primăria Capitalei urmează să decidă câștigătorul licitației care va livra, în perioada următoare, 100 de autobuze electrice și infrastructura de încărcare necesară. Peste 10 companii s-au înscris până marți, 25 ianuarie, în ultima zi a licitației, a declarat pentru b365.ro viceprimarul Stelian Bujduveanu. Autobuzele electrice vor fi livrate în termen de 14 luni de la semnarea contractului.

Acestea vor fi primele autobuze electrice 100% care vor circula pe străzile din Capitala București. Societatea de transport STB mai deține 130 de autobuze Mercedes Hybrid, din totalul flotei de transport de 1534 de vehicule. Majoritatea autobuzelor care circulă în București sunt produse de Mercedes (1000) și Otokar (300) pentru care există plângeri legate de defecțiuni frecvente.

Viceprimarul Stelian Bujduveanu: „Acesta este viitorul transportului public din București”

Stelian Bujduveanu, viceprimarul responsabil cu transportul public al Bucureștiului, a afirmat că judecând după numărul de oferte se observă un interes ridicat din partea producătorilor de autobuze electrice. La precedenta licitație anulată s-au prezentat doar două companii.

”Ne bucură faptul că există un interes ridicat din partea producătorilor de autobuze electrice, pentru a livra astfel de autovehicule și în București.

Mai mult de 10 companii importante s-au înscris deja la licitația lansată de Primăria Capitalei, pentru achiziția a 100 de autobuze electrice.

Confortabil, modern, nepoluant. Acesta este viitorul transportului public din București”, a declarat viceprimarul Stelian Bujduveanu.

Licitația pentru achiziția celor 100 de autobuze electrice a fost lansată la sfârșitul anului trecut, în 16 decembrie, după ce licitațiile precedente au fost anulate.

În vara anului 2021, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat majorarea valorii celor patru proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional privind achiziţionarea a 100 de autobuze electrice, după ce preţul estimativ al unui astfel de vehicul a crescut de la 480.000 de euro, fără TVA, la 620.295 de euro, fără TVA.

„Având în vedere faptul că au trecut aproape trei ani de la stabilirea preţului estimativ al unui autobuz electric, cât şi faptul că în perioada 2019-2020 au fost anulate două proceduri de achiziţie publică întrucât ofertanţii au depus oferte neconforme/ inadmisibile din punct de vedere tehnic sau financiar, a fost iniţiată o procedură pentru consultarea pieţei. Astfel, urmare a ofertelor primite conform anunţului postat în SEAP nr. MC1014256 a fost întocmit ‘Raportul privind consultarea pieţei cu privire la determinarea valorii estimate şi a graficului estimat de livrare’ (…) concluzionând că valoarea estimată necesară achiziţiei este de 62.029.500 euro, fără TVA, respectiv 620.295 euro fără TVA/autobuz”, se preciza în referatul de aprobare a majorării prețului.

Citește și Câte autobuze și tramvaie NOI vor intra în circulație din 2022 în București. Ce câștigă bucureștenii în urma grevei STB?

Cookies