BAZAR

S-a deschis un centru GRATUIT pentru copiii cu autism, în București GALERIE FOTO

Casa Soarelui este un centru gratuit de diagnostic precoce, evaluare psihologică și consiliere pentru copiii cu vârsta între 1 și 4 ani cu autism și pentru părinții acestora. 

În cadrul centrului, 22 de copii diagnosticați cu autism vor primi zilnic servicii gratuite de terapie, iar părinții copiilor suspectați de autism vor beneficia gratuit de diagnostic precoce și consiliere. 

Copiii care vor primi servicii gratuite de terapie au fost selectați ca urmare a programului „Părinte pentru părinte”, program al asociației Help Autism. Toți părinții care au vrut să primească aceste servicii gratuit au depus un dosar și o cerere și s-au înscris în program. Cei 22 de copii au fost selectați de către o comisie de părinți, provin din familii defavorizate și au vârste cuprinse între 1 și 4 ani. „După partea de selecție a urmat partea de diagnostic, de evaluare psihologică, de stabilire a planului de intervenție și începând de astăzi copiii intră în terapie. Ei vor primi gratuit, zilnic, două ore terapie”, a declarat Daniela Bololoi, președinte al Asociației Help Autism, pentru B365.ro. Daniela Bololoi a explicat că orice familie poate să se adreseze centrului pentru a primi gratuit diagnostic și evaluare psihologică complexă. Pentru serviciile de terapie gratis, părinții trebuie să parcurgă și alți pași. „Se pot înscrie în cadrul asociației și pot să intre în programele de fundraising, sunt învățați cum să colecteze fonduri pentru a putea susține aceste terapii gratuite, ceea ce noi facem deja în cadrul asociației. Practic, fondurile pentru acest proiect provin din implicarea părinților. După, părinții trebuie să se înscrie în programul „Părinte pentru părinte””, a completat președintele asociației.

„Inaugurarea acestui centru pe 2 aprilie, când se marchează Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, este un exemplu de acțiune pentru creșterea serviciilor la nivelul comunității. Familiile tinere din Sectorul 3 vor beneficia de servicii gratuite pentru copiii lor, de diagnostic precoce și de evaluare psihologică complexă, de terapie unu-la-unu în completarea serviciilor oferite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copililului”, a declarat Robert Negoiță, primarul Sectorului 3.

În România sunt aproximativ 50 de centre dedicate copiilor cu autism, majoritatea dintre acestea funcționând ca centre de zi. Până astăzi, exista un singur centru unde, pe baza unor teste internaționale, se poate pune gratuit diagnostic precoce și realiza un plan terapeutic un plan terapeutic pentru copii cu tulburări de spectru autist. 

Din studii reiese că 50% din copiii diagnosticați cu tulburare de spectru autist ce au urmat intervenția terapeutică ABA unu-la-unu – intervenție ce va fi folosită la Casa Soarelui, au fost integrați social, iar la ceilalți s-a constatat o ameliorare evidentă a simptomelor. Intervenția terapeutică timpurie, intensivă unu-la-unu nu este practicată în alte centre de stat. 

„Înainte să deschidem noi centre sau școli speciale, ar fi bine să facem eforturi pentru a oferi terapie de calitate și servicii gratuite în centrele existente și aflate acum în grija statului. La centrul Casa Soarelui, ne-am dorit construirea unui exemplu de bune practici în abordarea problematicii autismului în România. Astfel, putem oferi servicii integrate și gratuite copiilor cu autism și părinților acestora, dar vom putea pregăti și comunitatea pentru acceptarea și integrarea lor”, a declarat Daniela Bololoi, președintele asociației HelpAutism.

Echipa de la centrul Casa Soarelui este formată din psihiatri, neurologi și psihologi acreditați în terapii cognitiv-comportamentale. În centrul Casa Soarelui se vor oferi începând de miercuri, 2 aprilie, următoarele servicii:

– diagnostic precoce și evaluare psihologică complexă.  Vor fi aplicate teste internaționale care permit depistarea timpurie a autismului, dar și intervenția terapeuticăm planificată pentru copiii cu vârsta între 1 și 4 ani;

– terapie intensivă pentru 22 de copii;

– servicii pentru părinți: Părinții copiilor cu autism vor primi consiliere și vor putea participa la workshop-uri de inițiere în analiza aplicată a comportamentului pentru a-și însuși și aplica la rândul lor tehnicile pe care le aplică cei de la Casa Soarelui și pentru a se implica în procesul de recuperare;

– servicii pentru cadre didactice: La Casa Soarelui, cadrele didactice din Sectorul 3 vor primi pregătirea necesară pentru a asigura integrarea propice a copiilor cu autism în școli.

În România sunt aproximativ 7000 de copii cu autism, iar în București în jur de 700 de copii. 

Centrul Casa Soareluia fost inaugurat pe 2 aprilie de primăria Sectorului 3 și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3, împreună cu Asociația HelpAutism și este situat pe strada Marin Pazon, nr. 2B.

Clădirea aparținie primăriei Sectorului 3, care va prelua și cheltuielile administrative. Costurile serviciilor de diagnostic, evaluare psihologică, consiliere și terapie pentru cei 22 de copii sunt suportate de fonduri colectate de asociația Help Autism și provin în proporție de 80% din implicarea părinților și restul de 20% de la alți sponsori.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button