S-a deschis primul șantier pentru reabilitarea a 210 km de rețea de termoficare din București. Nicușor Dan: Termoenergetica a decis ce loturi sunt mai importante

20 iun. 2023
622 afișări
S-a deschis primul șantier pentru reabilitarea a 210 km de rețea de termoficare din București. Nicușor Dan: Termoenergetica a decis ce loturi sunt mai importante
S-a deschis primul șantier pentru reabilitarea a 210 km de rețea de termoficare din București. Nicușor Dan: Termoenergetica a decis ce loturi sunt mai importante | Inquam Photos / George Călin

Municipalitatea a deschis marți, 20 iunie, pe Bd. 1 Decembrie 1918, primul șantier pentru reabilitarea a 210 km de rețea de termoficare din București. Finanțarea este europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a anunțat Nicușor Dan, într-o conferință de presă la fața locului.

Primul tronson de pe Bd. 1 Decembrie 1918 are 6 km. În 2023 vor începe lucrări la 90 km de rețea din cei 210 km, iar termenul de finalizare este sfârșitul anul viitor.

Municipalitatea riscă să piardă finanțarea europeană în valoare de 260 de milioane de euro, din cei 360 de milioane (valoarea totală a proiectului), dacă nu finalizează măcar un tronson până la finalul anului 2023. Nicușor Dan le promite bucureștenilor că nu se vor pierde banii europeni.

S-a deschis primul șantier pentru reabilitarea a 210 km de rețea de termoficare din București

În timpul conferinței de presă, Nicușor Dan i-a asigurat pe bucureșteni că, pe perioada lucrărilor, nu vor exista probleme cu apa caldă și căldura.

Am încheiat contractul pentru toți cei 210 km, cu 5 firme, în noiembrie 2022, cei 210 km sunt împărțiți în 5 loturi mari, care la rândul lor sunt împărțite în 25 de loturi mai mici, care au dimensiuni între 2-3 km și 10-12 km.

Compania Termoenergetica a studiat care din aceste 25 de loturi sunt mai importante și necesită să fie reabilitate mai repede și a selectat 12 care au o lungime totală de 90 km și pentru aceste 12 loturi intenția este să le terminăm până la final de 2024. Pentru moment s-au semnat ordinele de începere pentru două loturi din cele 12.

Acesta este al doilea și începând de săptămâna viitoare cam pentru două pe săptămână vor fi emise autorizații de construire și apoi ordine de începere la încă două săptămâni, a transmis Nicușor Dan, potrivit HotNews.ro.

Lotul de pe Bd. 1 Decembrie 1918, la care azi au început lucrările, are 6 km, din care 4 km fac parte din rețea magistrală, iar restul racorduri. Contractul valorează 30 de milioane de lei, iar lucrările ar trebui să fie gata în 12 luni.

Nicușor Dan este sigur că nu se vor pierde banii europeni

Sunt 100% ca se va finaliza până la finalul anului un lot de 2 km din zona de Vest, ca să nu se piardă finanțarea europeană, a declarat primarul general al Capitalei.

Nicușor Dan a fost întrebat de ce a durat doi ani și jumătate din momentul în care a fost semnat contractul și până la începerea lucrărilor în teren și a răspuns că este foarte bine că suntem azi aici. Constructorii nu aveau încrede că municipalitatea ar putea să plătească la timp lucrările:

Pentru că am început pe fonduri municipale alte 7 obiective, am avut două runde de consultări cu constructorii care nu aveau deloc încredere că Primăria va putea vreodată să plătească la timp lucrările, am deblocat mai întâi acele lucrări și după asta am scos la licitație aceste contracte și achiziția publică a durat cum durează, apoi proiectarea, e foarte bine că suntem azi aici, a explicat Nicușor Dan, conform sursei citate.

Cookies