S-a deschis Pasajul Latin din centrul vechi. VEZI CUM ARATĂ

de:
15 ian. 2012
6 Afișari
S-a deschis Pasajul Latin din centrul vechi. VEZI CUM ARATĂ

Pasajul Latin (fostul pasaj Lipscani) este destinat pietonilor şi subtraversează Bulevardul I.C. Brătianu, realizând legătura între Piaţa Roma, unde a fost reamplasată statuia Lupoaicei, şi Biserica Sf. Gheorghe. Conceptul care a stat la baza realizării proiectului îl reprezintă actul de naştere al poporului român, spun reprezentanţii municipalităţii.

Astfel, la intrarea în pasaj au fost amplasate din direcţia străzii Lipscani, de o parte şi de alta, două basoreliefuri reprezentând harta Imperiului Roman în timpul împăratului Traian şi harta Daciei, şi o friză decorativă cu reproduceri ale basoreliefurilor sculptate pe Columna lui Traian.

Pe partea opusă, la intrarea în pasaj din direcţia Bisericii Sf. Gheorghe, de o parte şi de alta, au fost amplasate două reliefuri decorative reprezentând harta Bucureştiului pe vremea lui Constantin Brâncoveanu şi harta Țărilor Române, în aceeaşi perioadă.

În pasaj a fost expus şi un panou din alamă gravată care conţine un scurt istoric al formării poporului român.

La inaugurarea pasajului Latin au participat primarul general, Sorin Oprescu, academicienii Constantin Bălăceanu Stolnici şi Răzvan Theodorescu, dar şi fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu.

„Deschiderea acestui pasaj înseamnă continuarea lucrărilor în centrul istoric, certitudinea că vom avea un centru istoric aşa cum merită un oraş european”, a declarat primarul general, Sorin Oprescu. Edilul-şef a adresat mulţumiri şi primarului Sectorului 3, Liviu Negoiţă, cu care a colaborat pentru reabilitarea pasajului.

Sorin Oprescu a aratat ca, in urma reamenajarii, Pasajul Latin a devenit nu numai un loc de trecere civilizat, ci si un loc unde bucurestenii pot gasi franturi din istoria poporului roman.

La randul sau, academicianul Razvan Theodorescu a salutat ideea de a transforma pasajul Lipscani intr-un loc de comunicare si de cultura care sa aminteasca de originea latina a romanilor.

„Ideea de Pasaj Latin care uneste Piata Roma cu Piata Decebal, aflata pe partea cealalta, se converteste in doua imagini, imaginea lui Traian si cea a lui Decebal din interiorul pasajului. Tot in pasaj, imagini de pe Columna lui Traian vor fi vazute de toti locuitorii Bucurestiului, fara a fi nevoie sa mearga la muzee sau la Roma. Pasajul uneste un spatiu al latinitatii noastre si este un loc unde putem invata istoria”, a explicat Razvan Theodorescu.

Si academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici a dorit sa il felicite pe Sorin Oprescu pentru deschiderea pe care o arata fata de locurile istorice ale Bucurestiului.

„Este meritul incontestabil al Primarului nostru General si al Comisiei Monumentelor de a avea o deschidere spre trecutul nostru. (…) Este o bucurie pentru mine sa vad aici statuia Lupoaicei si ma bucur ca spatiul acesta si-a schimbat complet fizionomia si este un semn bun al progresului spre care se indreapta orasul nostru, care trebuie sa se dezvolte ca o mare capitala. Domnule primar, eu va multumesc in numele batranilor care iubesc acest oras si va felicit!”, a declarat Constantin Balaceanu Stolnici.

Cookies