S-a depășit pragul de un miliard de doze de vaccin anti-COVID administrate la nivel global

25 apr. 2021
82 Afișari
S-a depășit pragul de un miliard de doze de vaccin anti-COVID administrate la nivel global

La nici cinci luni de la începerea primelor campanii de vaccinare s-au administrat peste un miliard de doze de vaccin anti-COVID 19 în întreaga lume. Dintre acestea, 128 de milioane de doze au fost administrate în Uniunea Europeană. În țara noastră s-au administrat până acum 4.755.099 doze de vaccin împotriva noului coronavirus.

Potrivit numărătorii realizate de Agence France-Presse sâmbătă după-amiază, cel puțin 1.002.938.540 de doze de vaccin anti-COVID 19 au fost utilizate în 207 țări sau teritorii. Trei țări au administrat mai mult de jumătate (58%) din aceste doze. Statele Unite ale Americii au administrat 225.6 milioane de doze, China este a doua la nivel mondial, cu 216.1 milioane, iar podiumul este completat de India, care a utilizat 138.4 milioane de doze.

Din punct de vedere procentual, Israel este liderul mondial, cu peste 60% din populație vaccinată cu ambele doze

Israelul este urmat în topul procentului din populație care s-a vaccinat de Marea Britanie, unde aproape 50% din populație a primit cel puțin o doză de ser imunologic, Emiratele Arabe Unite, cu peste 51% din cetățeni imunizați, Statele Unite ale Americii (42%), Chile (41%), Bahraein (38%) și Uruguay, cu 32 de procente din populație vaccinată împotriva COVID-19.

Pentru a se ajunge la doza cu numărul 500 de milioane la nivel mondial a fost nevoie de patru luni, această bornă fiind atinsă pe data de 25 martie. A durat însă mai puțin de 30 de zile pentru a se administra încă o dată pe atâtea doze, ceea ce arată faptul că programele de vaccinare în masă dau roade pe Glob.

În Uniunea Europeană au fost administrate 128 de milioane de doze, fiind imunizată 21% din populație

Campania de vaccinare din state mai mici, precum Malta (47% din populație imunizată) și Ungaria (37% din populație vaccinată) a fost mai de succes decât cea din cele mai populate state ale UE, care au vaccinat un procent din populație similar cu media europeană. Astfel, Franța a vaccinat 20.5% din populație, Germania, 22.6%, Italia are populație imunizată în proporție de 19.9%, în timp ce Spania a vaccinat 22.3% din cetățeni.

Dacă cele mai multe dintre ţările sărace au început să vaccineze, în principal datorită mecanismului Covax (OMS, alianţa Gavi şi coaliţia Cepi),

Vaccinarea rămâne în continuare un privilegiu al țărilor cu „venituri ridicate” în sensul definit de Banca Mondială, unde locuieşte 16% din omenire, dar unde se află 47% din dozele injectate în lume. Ţările cu venituri mici se mulţumesc deocamdată cu 0,2% din doze. Norocul statelor sărace vine din partea mecanismului Covax (OMS, alianța Gavi și coaliția Cepi).

Vaccinul produs de AstraZeneca este cel mai răspândit în lume, în ciuda scandalurilor în care este implicat

Pe glob, 12 ţări nu au început încă vaccinarea: şapte sunt din Africa (Tanzania, Madagascar, Burkina Faso, Ciad, Burundi, Republica Centrafricană, Eritreea), trei din Oceania (Vanuatu, Samoa, Kiribati), una din Asia (Coreea de Nord) şi una din Caraibe (Haiti).

În ciuda controverselor din jurul său, vaccinul AstraZeneca/Oxford este cel mai răspândit în lume, deoarece este administrat în trei sferturi din ţările şi teritoriile care vaccinează (cel puţin 156 din 207, 75%).

El devansează Pfizer/BioNTech (cel puţin 91 de ţări, 44%), Moderna (cel puţin 46 de ţări, 22%), Sinopharm (cel puţin 41, 20%), Sputnik V (cel puţin 32, 15%) şi Sinovac (cel puţin 21, 10%).

Cookies