ȘTIRI

S-a decis: Unde va fi reconstruită Hala Matache. În plus, o nouă parcare subterană pe Diametrala N-S

Proiectul de amenajare a Pieței Matache a fost discutat miercuri în Comisia de Urbanism a Primăriei Capitalei. Acesta propune reconstruirea Halei Matache pe strada Berzei sub forma unei „insule”, adiacentă Diametralei Nord-Sud. Practic Hala va fi reconstruită pe vechiul amplasament, puțin mai în spate față de locul pe care l-a ocupat inițial. Potrivit proiectului, reconstrucția Halei Matache se va face la nivelul ei de valoare maximă (corespunzător reconfigurării sale din perioada 1936-1943). Hala își va păstra funcțiunea de piață agro-alimentară.

În plus, pe terenul din spatele Halei Matache va fi construită o parcare subterană cu două niveluri. Parcarea va cuprinde și subsolul Halei Matache și va deservi zona comercială, dar și locuitorii din zonă. Intrarea în parcare se va face din strada Atelierului și de pe Diametrala Nord -Sud (strada Berzei). Parcajul va avea două ieșiri, ambele spre Bulevardul Gării de Nord.

Proiectul propune și demolarea halelor noi ale Pieței, construite după 1990. În același timp, se propune amenajarea unor spații pietonale generoase și dotarea zonei cu mobilier urban specific. De asemenea, potrivit proiectului, înălțimea maximă a clădirilor ce vor fi construite în zonă nu va depăși 8 metri, adică înălțimea Halei Matache.

Zona va avea o funcțiune principală de piață agro-alimentară și funcțiuni secundare de zonă comercială, alimentație publică și artizanat.

Soluția finală de amenajare a zonei va fi aleasă în urma unui concurs de soluții, însă toate prevederile de mai sus vor fi incluse în tema concursului și vor trebui respectate de arhitecții care se vor înscrie în compețiție.

Ce spun membrii Comisiei de Urbanism

Membrii Comisiei de Urbanism spun că tema este foarte restrictivă și lasă puțină libertate arhitecților invitați să vină cu soluții pentru amenajarea zonei. Astfel, proiectul prevede deja unde va fi reconstruită Hala Matache, unde va fi realizată parcarea, câte accese va avea și unde vor fi acestea.

„Trebuiesc făcute toate cele necesare pentru a reface hala cât mai repede. A aștepta până când societatea românească cade de acord asupra unei soluții este o utopie. Eu credeam că e o libertate care trebuie lăsată concursului. Dar dacă cei de la cultură au decis deja… De asemenea, cred că în temă ar trebui precizat clar ca zona asta să capete o consacrare pentru acele produse care sunt ecologice, care sunt cu certificate de producător mai puțin dependent de soiuri străine. Să facem din piața asta un loc în care tradiția să își găsească mai simplu calea”, a spus Constantin Enache, membru în Comisia de Urbanism a Primăriei Capitalei.

„Va trebui o zonă de studiu mai largă. Poate ar trebui acordată libertate deplină arhitecților pe restul terenului care aparține primăriei”, a spus și arhitectul Dan Marin.

„Cred că tema trebuie să precizeze în mod expres imposibilitatea transformării halei într-un mall, supermarket sau hipermarket. Este posibil ca existența unui parcaj subteran să atragă astfel de intenții. O a doua chestiune este legată de penetrabilitatea acestei zone zi și noapte. Să fie un spațiu public permanent, nu să se închidă la ora 9.00. De asemenea, cred că trebuie să revină la vechile meserii: blănari, pălărieri, rame de tablou. Ar trebui readuse și integrate într-o manieră modernă”, a menționat arhitectul Bogdan Bogoescu.

Reprezentanții Primăriei Capitalei nu au anunțat deocamdată un termen pentru organizarea concursului de soluții. Cel care va câștiga concursul va realiza studiul de fezabilitate al proiectului și, posibil, și Planul Urbanistic Zonal.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button