ARHIVA B365

S-a ajuns la un acord de încetare a focului, în Ucraina, la întrunirea de la Minsk

Joi dimineață a fost anunțat un acord la care s-a ajuns în urma negocierilor ce au durat timp de 14 ore. ACordul prevede încetarea focului, nu și alți pași. 

„Asupra documentului final s-a ajuns la un acord în proporţie de 80%. Acest document are peste zece puncte. După ce va fi semnat de către «Cei patru de la Normandia» va fi trimis să fie semnat de către Grupul de contact. S-a înregistrat un progres uriaş”, a declarat sursa citată.

Negocierile pot continua cinci-şase ore, a declarat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene. „Lucrăm în echipe de aproximativ şapte ore. Acum se lucrează în formatul celor patru lideri”, a declarat Valeri Ciali. „Este prea devreme pentru (a oferi) detalii. Cred că mai avem cinci sau şase ore de lucru”, a adăugat el.

Toate negocierile şi consultările cu privire la criza din estul Ucrainei par să conducă la un document acceptabil pentru toate părţile implicate în negocieri, a apreciat Mihail Ezhel, ambasadorul ucariean în Belarus.

Liderii Ucrainei, Petro Poroșenko, Rusiei, Vladimir Putin, Franței, Francois Hollande, și Germaniei, Angela Merkel, au încheiat negocierile de la Minsk pe tema conflictului ucrainean, informează joi RIA Novosti, citată de Reuters.

Potrivit DPA, cei patru lideri au ajuns la un acord conform căruia, în următoarele 48 de ore, urmează să intre în vigoare un armistițiu. Agenția germană de presă menționează că acordul nu a fost încă semnat de liderii separatiști.

Atmosfera tensionată în care au început negocierile de la Minsk s-a văzut încă de la întâlnirea celor patru lideri. Dacă Vladimir Putin a părut degajat lângă Angela Merkel și Francois Hollande, strângerea de mână cu Petro Poroșenko a fost doar protocolară. Şi discuţiile la care au participat delegaţiile din cele patru ţări au fost la fel de încordate. O dovedeşte o poză în care Vladimir Putin este surprins în timp ce rupe un creion.

Primul care a ajuns la Minsk a fost liderul de la Kiev, Petro Poroşenko.

Apoi au sosit pe aeroportul din Minsk aeronavele cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez Francois Hollande. Cei doi lideri occidentali nu s-au grăbit să părăsească aeroportul şi au discutat câteva minute în avionul cancelarului german. Când au coborât, au fost întâmpinaţi de gazde cu pâine şi sare.

Ultimul care a ajuns la Minsk a fost preşedintele rus Vladimir Putin. El a mers direct la palatul prezidenţial unde urmau să aibă loc negocierile. Informaţii sau detalii despre discuţii au ajuns foarte greu la public. Jurnaliştii au fost rugaţi să îşi oprească telefoanele mobile în momentul în care cei patru lideri au ajuns în palatul prezidenţial din Minsk.

Nici presa nu a fost mai liniştită. Doi ziarişti, unul rus, celălaltă ucrainean au fost cât pe ce să se ia la bătaie.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button