Linie telefonică pentru prevenirea tentativelor de suicid în București

de:
29 feb. 2016
6 Afișari
Linie telefonică pentru prevenirea tentativelor de suicid în București

Consiliul general al Municipiului București a aprobat, luni, continuarea proiectului liniei telefonice de urgență pentru prevenirea tentativelor de suicid – 116123, desfășurat de Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti în colaborare cu Spitalul Clinic de Psihiatrie ,,Prof. Dr. Alexandru Obregia” si Asociatia de Suicidologie.

Proiectul a demarat în 2009 și va mai continua timp 5 ani cu finanțare de la bugetul local. In baza acestui protocol, Primaria Capitalei se obliga sa asigure, pe o perioada de cinci ani, costurile necesare functionarii liniei telefonice, sa asigure costurile necesare renovarii/ dotarii spatiului dedicat liniei telefonice, sa nominalizeze un reprezentant (psiholog/ sociolog/ asistent social), care sa faca parte dintre membrii grupului de analiza a apelurilor telefonice si sa monitorizeze periodic implementarea proiectului.

„Suicidul a ajuns sa ocupe una dintre primele trei pozitii in topul principalelor cauze de deces ale adolescentilor si tinerilor adulti si, respectiv, pozitia a tecisprezecea a cauzelor de deces ale tuturor categoriilor de varsta. Din cauza cresterii semnificative a ratei sinuciderilor la nivel global, numeroase tari au introdus in planunle lor anuale de actiune si in strategiile de dezvoltare pe termen mediu si lung politici speciale de prevenire a fenomenului suicidar. Conform datelor Eurostat, Romania se situeaza pe pozitia a paisprezecea in topul european al tarilor cu cele mai multe cazuri de suicid la adolescenti – segmentul de varsta 15-19 ani (Eurostat, 2015)”, se arata in expunerea de motive a proiectului.

Spitalul Prof. Dr. Alexandra Obregia are obligatia sa puna la dispozitie un spatiu dedicat pentru desfasurarea proiectului, sa nominalizeze un reprezentant (medic psihiatru), care sa faca parte dintre membrii grupului de analiza a apelurilor telefonice, sa puna la dispozitie, cu sprijinul Asociatiei de Suicidologie, operatorii care sa isi desfa§oare activitatea in regim de 24 din 24 de ore.

Asociafia de Suicidologie se obliga sa nominalizeze un reprezentant, care sa faca parte dintre membrii grupului de analiza a apelurilor telefonice, sa participe la activitatile de formare, la redactarea manualului pentru voluntari, la redactarea procedurilor interne ale Telverdelui si sa asigure formarea operatorilor care isi desfasoara activitatea in cadrul Centrului, sa puna la dispozijie, cu sprijinul Spitalului Prof. Dr. Alexandra Obregia, operatorii care sa isi desfasoare activitatea in regim de 24 din 24 de ore.

Cookies